Lördag 30 maj 2020

Västerbottningen

Rosa band gav rekordgåva

För tionde året auktionerade Olofsfors AB under oktober månad ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för Bröstcancerfonden. Årets auktion bjöd på en rekordstor överraskning.

Olofsfors · Published nov 6, 2019 at 15:30

Det är Samsons detaljhandel i Vallsta utanför Bollnäs som inför årets välgörenhetsauktion uppmanade företag och skogsentreprenörer att köpa andelar för 5 000 kronor styck att lägga i en gemensam pott.

Tanken var att öka insamlingsbeloppet och ge fler chansen att kämpa om det åtråvärda boggiebandet för skogsmaskiner.

— Vi funderade på hur vi kunde bidra till att samla in så mycket pengar som möjligt och kom på idén om att lägga ett gemensamt bud, säger initiativtagaren Daniel Mörk, delägare på Samsons.

– Vi visste att väldigt många skogsentreprenörer tycker syftet med rosa bandetauktionen är fantastisk men att alla kanske inte har möjlighet att lägga ett eget bud. Däremot trodde vi att det fanns många som kunde tänka sig att skänka 5 000-10 000 kronor, säger Mörk.

Mindre än en minut efter att andelsauktionen öppnades hörde det första företaget av sig. Till slut har totalt 29 företag engagerat sig för den goda saken, med en sammanlagd gåva på 165 000 kronor.

Det är rekord i Rosa bandets tioåriga auktionshistoria, där bandet tidigare som mest gett 155 000 kronor i intäkt ett år.

— Vi hade såklart en önskan om att slå det tidigare rekordet men vågade knappt tro att vi skulle få in så mycket pengar, säger Mörk.

Genom åren har rosa bandetauktionerna inbringat närmare en miljon kronor.

Maria Öhman, marknadsföringsansvarig på Olofsfors AB, välkomnar årets huggsexa.

— Vi är så tacksamma till var och en som bidragit och det känns extra kul med nytt rekord, säger Öhman.

– Vi ser med spänning fram emot vilken skogsentreprenör som vi slutligen får leverera det rosa bandet till.

Vem som blir den lyckliga vinnaren avgörs genom lottdragning bland Samsons andelsgivare på SE Skogsentreprenörernas årsstämma i Lund till helgen.

— Det kommer att bli en stor vinst för en enskild entreprenör men vi är alla vinnare i detta, säger Daniel Mörk.

Vi funderade på hur vi kunde bidra till att samla in så mycket pengar som möjligt.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.