Lördag 20 april 2019

Västerbottningen

Så många fick a-kassa

Länet · Published jan 29, 2019 at 06:15

Andelen som fick arbetslöshetsersättning 2018 var ungefär lika stor som året innan – däremot kan det variera ganska mycket från kommun till kommun. I Kinda, Mullsjö och Nykvarn fick 0,8 procent a-kassa, jämfört med 5,1 procent av befolkningen i Haparanda.

Men även inom Västerbotten kan det skilja sig mycket åt. Med 3,9 procent har Vilhelmina den femte största andelen a-kassemottagare i Sverige medan Vindeln med 1,5 procent har betydligt lägre andel än rikssnittet.

– På helåret 2018 så är det ingen skillnad, men vi ser att om man tittar per månad så har det börjat öka. Det senaste halvåret var det cirka 6 procent fler personer som fick arbetslöshetsersättning än andra halvåret 2017, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF, till Nyhetsbyrån Siren.

Sjukfrånvaron ökar i Vännäs

Vännäs Vännäs kommun har inte lyckats uppfylla sitt mål om att sjukfrånvaron bland medarbetarna ska vara högst 5 procent. I stället ökar sjukfrånvaron.

Allvarsamt i Bjurholm

Bjurholm I måndags debatterades årsredovisningen 2018 vid Bjurholms kommunfullmäktige. "Det är hemska siffror", sammanfattar Folke Jonsson, kommunrevisor.