Tisdag 4 augusti 2020

Västerbottningen

Foto: PIXABAY

Så varmt blir det för hunden i bilen

Sverige · Published jul 29, 2020 at 06:15

De flesta är medvetna om att de inte bör lämna hunden i bilen när det är varmt ute men många inser kanske inte riktigt hur varmt det kan bli.

Även om det bara är 18 grader ute så kan det relativt snabbt bli uppemot 40 grader varmt i bilen, enligt siffror som Väsby Djursjukhus sammanställt.

Värst blir det för äldre hundar som är sämre på att reglera värme och löper större risk för överhettning, även överviktiga och långhåriga raser påverkas snabbt utav värmen.

Som djurägare:

  • Lämna inte djuret ensamt i bilen. Är ni fler som åker, låt någon sitta kvar i bilen när ni parkerar och hålla koll på temperaturen.
  • Går det inte att undvika att lämna djuret i bilen så anpassa resan till tidig morgon eller sen kväll när temperaturen är något lägre.
  • Parkera i skugga och tänk på att solen flyttar sig vilket också betyder att skuggan flyttar sig.
  • Se till att det finns vatten.
  • Ha en termometer väl synlig i bilen så att oroliga förbipasserande kan se hur varmt det är i bilen.
  • Lämna en lapp med telefonnummer väl synlig för oroliga förbipasserande att kunna kontakta dig på.

Källa: Väsby Djursjukhus

KlockslagUtomhustempFörhållanden Sol/skuggaTemp i bil
08.30+14°CSkugga+19°C
09.30+18°CSkugga+38°C
11.15+20°CSol+58°C
13.30+23°CSol+85°C

Alger blommade tidigt i år

Umeåregionen Det varma och torra vädret i juni gynnade en tidig algblomning i Bottenviken och fjärdarna. Vissa algblomningar består av giftproducerande bakterier och kan vara skadliga för människor och djur.

Ny centrumplan överklagas

Vännäs Fastighetsbolaget Trophi som äger Ica-tomten överklagar den nyss fastställda centrumplanen till mark- och miljödomstolen. Trophi anser att planen får stora negativa konsekvenser.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.