Söndag 27 september 2020

Västerbottningen

Kulturminister Amanda Lind hoppas att åtgärderna ska vara del i att hantera problemen som kulturaktörer möter i coronatid. Foto: PRESSBILD/KRISTIAN POHL

Sittande publik ska kunna vara fler än femtio personer

Regeringen meddelar idag att justeringar ska göras kring 50-personsgränsen på restauranger och undantag ska införas för evenemang med sittande publik som görs på ett smittsäkert vis.

Sverige · Published aug 21, 2020 at 10:58

Idag meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) att ändringar ska göras i förbudsförordningen.

Det första förslaget handlar om att undanta restauranger från förbudet om max femtion personer för att de inte ska behöva förhålla sig till två olika regelverk.

– I dag träffas restauranger inte bara av lagens krav, utan även av förbudet mot allmänna sammankomster, säger Mikael Damberg.

Det andra förslaget handlar om att införa nya riktlinjer för att hålla säkra evenemang med sittande publik för över femtio personer.

– Kulturen och idrotten vill ta ansvar i en mycket svår situation. Vi inom regeringen har jobbat hårt för att hitta en lösning, berättar Amanda Lind.

Ambitionen är att de nya riktlinjerna ska träda i kraft från den första oktober.

Edvin vill jobba med ungdomar

Vännäs Vännäsbon Edvin Winberg är en av studenterna på Polishögskolan i Umeå. Han går den tredje terminen och vill i framtiden specificera sitt polisyrke på ungdomar.

Blå Eld får nya ägare

Tavelsjö Inrednings och keramikbutiken Blå Eld i Tavelsjö får nya ägare från och med den första oktober i år. Det är Tavelsjöborna Håkan och Anette Sundqvist som tar över verksamheten efter att de nuvarande ägarna tar ett steg tillbaka.