Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Sju av tio i länet fullvaccinerade

72 procent av de över 16 år i Västerbotten har nu fått två doser vaccin mot covid-19 och andelen nya fall i länet ser ut att minska.

LÄNET · Published sep 6, 2021 at 14:29

På en vecka gick antalet som testade positivt från 157 till 128.

– Fallen minskar i länet vilket är glädjande, men det är fortfarande en för hög smittspridning bland yngre. Det är nu flest fall i åldersgruppen 10 till 19 år, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Det är viktigt att de som ännu inte är vaccinerade blir det, understryker han:

– Länets yngre invånare måste fortsätta vaccinera sig. Det finns gott om lediga tider och det är av största vikt att personer i åldrarna 16 till 40 år bokar tid. Just nu har 88 procent av befolkningen som är 16 år och äldre fått en första vaccindos och 72 procent är färdigvaccinerade.

Av den anledning öppnas också en drop-in-mottagning i samarbete med Umeå universitet.

– Mottagningen öppnar i veckan. Torsdag och fredag 9.00-11.00 och 12.00-14.30 är det öppet för vaccination, både dos ett och dos två. Samma principer gäller vid regionens egna vaccinationsmottagningar; ta med legitimation, använd munskydd och håll avstånd, berättar Ronny Lestander, regionens vaccinsamordnare.

Fler nyheter från Västerbotten

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.
Västerbottningen rekommenderar

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport