Tisdag 7 juli 2020

Västerbottningen

Ska verkstan besikta bilen i glesbygden?

SVERIGE · Published jun 25, 2020 at 06:15

Vid årsskiftet upphör Bilprovningen med sin mobila besiktningsverksamhet i glesbygd, vilken invigdes 2003. Med anledning av detta pågår just nu en förstudie kring vad det skulle innebära för landets bilbesiktare.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening menar att ett system där fordonsverkstäder i glesbygd ges mandat att utföra kontrollbesiktningar skulle ha många positiva effekter.

Det betonas bland annat hur systemet skulle spara in både pengar och tid, samt minska miljöpåverkan för bilägarna. Dessutom betonas att verkstädernas personal är utbildade till både mekaniker och tekniker och att det här blir ett sätt att säkra jobb och lönsamhet för verkstäder på mindre orter.

– Det skulle spara både tid och pengar för bilägarna, möjliggöra att verkstaden finns kvar på orten samt göra en bra insats för miljön, om lokala verkstäder tilläts besiktiga bilar. Bättre win win-situation har jag aldrig sett, säger Bo Ericsson, VD på Sveriges Fordonsverkstäders förening.

Fler elever på gymnasiet läser upp betygen

Umeåregionen Fler gymnasieelever väljer att läsa upp sina betyg på Dragonskolans sommarskola i år jämfört med tidigare somrar, enligt skolledningen.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.