Lördag 21 september 2019

Västerbottningen

Skogsbränder slår rekord i kostnader

Kostnaderna för skogsbränder blev rekordstora i Sverige under 2018 enligt försäkringsbolaget Länsförsäkringar, som menar att det väcker insikten om att Sverige behöver utöka sin beredskap inför framtiden.

Sverige · Published apr 17, 2019 at 11:20

I ett pressmeddelande från Länsförsäkringar har försäkringsbolaget summerat 2018 års kostnader för naturskador sticker förra sommarens skogsbränder ut. Normalt brukar stormskador, översvämningar, åska, snötryck och frysskador stå för de största kostnaderna.  

–  2018 års nota för extrema väderhändelser landar på 712 miljoner, att jämföra med ett snitt på 610 miljoner för de senaste tio åren, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar. 

Ännu är inte samhällets kostnader för skogsbränderna 2018 sammanställda men bränderna i Västmanland 2014 där drygt 14 000 hektar eldhärjades slutade på en miljardnota. Sommaren 2018 brann 25 000 hektar.

För första gången blev skogsbränder den mest kostsamma händelsen internationellt och och tog sig för andra gången in på topp tio-listan för de största naturskadehändelserna sett till ekonomiska förluster, enligt em årlig rapport från riskkonsultföretaget Aon.

– Normalt är det orkaner och översvämningar, samt vissa år jordbävningar, som tar sig in på den internationella topp-tio-listan. I Sverige hade vi tur på flera sätt. Inga människoliv gick till spillo i bränderna, och väldigt få byggnader och hus drabbades, säger Johan Litsmark.

Det var dock oerhört lugnt på skogsbrandsfronten i europa under 2018. Aons statistik visar att det inte något tidigare år under perioden 1980-2018 varit färre områden i EU som har brunnit än i fjol.

– Det var en historiskt lugn period i Europa, vilket innebar att ett stort antal länder kunde sätta in stora resurser i de svenska skogsbränderna. Man kan undra vad som hade hänt om EUs brandbekämpningsplan och andra resurser hade behövts i andra länder, säger Johan Litsmark.

Enligt Länsförsäkringar väcker händelsen insikten om att Sverige behöver utöka sin beredskap framöver och vässa samarbeten mellan aktörer inom räddningstjänsten och de olika brandförsvarsorganisationerna.

Riskerna för omfattande skogsbränder ökar med fastlåsta väderlägen som ger långvarig torka och hetta. 

Sammanfattningsvis menar Länsförsäkringar att klimatförändringarna innebär stora utmaningar för Sverige och övriga länder och att samhället behöver lägga mer fokus på klimatanpassning och öka takten i omställningen till en hållbar utveckling.

Foto: ARKIV

Film fortsätter att locka i Vännäs

Vännäs Nu är det dags för en ny säsong för Filmstudion i Vännäs. "Vi har en trogen publik i dessa streamingtider".

Vinnarna av VN:s GP-serie

Umeå Helgens avslutande 42:a upplaga av långlöpningsserien i länet, Västerbottningens GP-serie, gav två nya totalvinnare.

Socialnämnd stänger boende

Bjurholm En majoritet i socialnämnden beslutade att stänga korttidsboendet Smörblomman i Bjurholm, för att spara 3,7 miljoner kronor.

Träff ersätts efter protest

Vindeln För två veckor sedan skrev Västerbottningen om de inställda mötena på Lyckträffen i Vindeln. Nu har kommunen ordnat fyra ersättningsträffar som ska hållas som ersättning fram till jul.