Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Det är viktigt att även yngre vaccinerar sig, påminner Region Västerbotten. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittan i länet fortsätter öka – men långsammare

Förra veckan konstaterades 226 nya fall av covid-19 i länet, en ökning jämfört med föregående vecka.

LÄNET · Published sep 20, 2021 at 13:19

Precis som tidigare är det framför allt bland yngre som smittan ser ut att spridas. Geografiskt så fanns de flesta fallen i Skellefteåområdet, även om smittan ser ut att öka även i Umeåområdet.

– Flest positiva fall finns i de åldersgrupper där vi har lägst andel fullvaccinerade och där man inte har haft möjlighet att vaccinera sig än, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Han fortsätter:

– Det är jätteviktigt att alla som kan vaccinerar sig gör det, framför allt i åldersgrupperna 16–40 år där vi har en lägre vaccinationstäckning. Det finns gott om tider i hela länet. Om du av någon anledning har tagit den första dosen, men inte den andra, se till att ta den andra dosen nu.

Förutom vaccinering är det samma rekommendationer som tidigare som gäller.

– De nationella rekommendationerna gäller fortfarande. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, även om du är fullvaccinerad. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i affärer och i kollektivtrafik. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan. Om du umgås utanför din närmaste krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd, säger Stephan Stenmark

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport