Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittan ökar i Västerbotten

Antalet nyupptäckta fall av covid-19 ökade åter i länet under föregående vecka.

LÄNET · Published sep 13, 2021 at 13:34

Det är fortsatt framför allt bland yngre som smittan har spridits, huvudsakligen i sociala sammanhang, fritidsaktiviteter, skola och inom familjer och hushåll.

– Tidigare var den största smittspridningen bland personer mellan 19 och 39 år men nu har vi två veckor på rad sett att smittan är som störst bland tonåringar och de mellan 10 och 19 år, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Det är också bland yngre som den lägsta vaccinationstäckningen finns.

– Nu har vi vaccinerat över 80 procent i samtliga åldersgrupper med en första dos. Målet är att komma upp över 90 procent i alla åldersgrupper och dit har vi redan nått i alla åldersgrupper från 40 år. Lägst vaccinationstäckning har vi hos personer mellan 18 och 29 år i länet, säger han.

Därför är det viktigt att de som ännu inte är färdigvaccinerade blir det, understryker Stephan Stenmark:

– Pandemin är inte över, jag vill ge ytterligare en uppmaning till alla som är 16 år och äldre att vaccinera sig och även påminna om vikten att ta dos två. En dos räcker inte. Det finns gott om tider att boka i hela länet.

Fler nyheter från Västerbotten

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.
Västerbottningen rekommenderar

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport