Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittspridningen fortsatt hög i Västerbotten

Smittspridningen har ökat markant i länet de senaste två veckorna. Under förra veckan testades 294 personer positivt för covid-19. Nu har nästan 600 personer testats positivt på 14 dagar, enligt Region Västerbotten.

LÄNET · Published aug 16, 2021 at 13:55

De flesta som har smittats är unga vuxna i åldern 20-29 år och det är i huvudsak i Umeåområdet, men smittspridningen har under den senaste veckan ökat även i Skellefteåområdet.

– Den ökade smittspridningen är ytterligare ett bevis på att pandemin inte är över och vikten av att vaccinera sig. Vi ser att smittan sker bland de yngre som inte hunnit lika långt i vaccinationsprocessen där bara ungefär 20 procent är färdigvaccinerade av personer mellan 18 och 29 år, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Nu är det dessutom deltavarianten som dominerar helt i länet och enligt regionen sker smittspridningen huvudsakligen i sociala sammanhang, kompisträffar, fester och inom familjen.

– Undvik trängsel i alla sammanhang inklusive handel och kollektivtrafik och på restauranger. Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, säger Stephan Stenmark.

Totalt har nu 24 271 personer i länet testats postivt för corona. Just nu vårdas två personer på sjukhus, men ingen av dem behöver intensivvård. Antalet dödsfall med covid-19 ligger alltjämt kvar på 181 personer.

Fler nyheter från Västerbotten

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.
Västerbottningen rekommenderar

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport