Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittspridningen fortsätter att öka i länet

Antalet fall av covid-19 ökar i länet och många skulle kunna undvikas om rekommendationerna följdes, menar Region Västerbotten.

LÄNET · Published maj 3, 2021 at 12:25

Förra veckan testade 701 personer positivt för covid-19 i länet, varav 464 i Umeåområdet, 185 i Skellefteåområdet och 30 i södra Lappland.

– Vi ser mest smittspridning bland yngre vuxna, men det finns också många fall kopplade till arbetsplatser, skolor och förskolor som det blir när smittspridningen i samhället är högre, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Möjligen kan antalet fall öka ännu mer till följd av valborgshelgen.

– 12 701 tester analyserades i länet och av dessa var 5,5 procent positiva. Det är en av det högsta antalet analyserade prover sedan egenprovtagningen startade i somras. Det är för tidigt för att se om smittspridningen ökat över valborg och första maj men vi har fått signaler om att det är en väldigt hög provtagning även idag måndag, säger Stephan Stenmark.

Antalet fall bland äldre är dock lågt, sannolikt till följd av vaccineringen.

– Vi ser få positiva fall bland personer som är äldre än 70 år och det är i linje med att vi har hög vaccinationstäckning bland våra äldre och vaccinet ger god skyddseffekt. Om vi tillsammans kan bromsa smittspridningen så vinner vi tid och kan vaccinera och skydda fler som riskerar svår sjukdom, säger Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport