Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittspridningen fortsätter att öka i länet

Antalet fall av covid-19 ökar i länet och många skulle kunna undvikas om rekommendationerna följdes, menar Region Västerbotten.

LÄNET · Published maj 3, 2021 at 12:25

Förra veckan testade 701 personer positivt för covid-19 i länet, varav 464 i Umeåområdet, 185 i Skellefteåområdet och 30 i södra Lappland.

– Vi ser mest smittspridning bland yngre vuxna, men det finns också många fall kopplade till arbetsplatser, skolor och förskolor som det blir när smittspridningen i samhället är högre, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Möjligen kan antalet fall öka ännu mer till följd av valborgshelgen.

– 12 701 tester analyserades i länet och av dessa var 5,5 procent positiva. Det är en av det högsta antalet analyserade prover sedan egenprovtagningen startade i somras. Det är för tidigt för att se om smittspridningen ökat över valborg och första maj men vi har fått signaler om att det är en väldigt hög provtagning även idag måndag, säger Stephan Stenmark.

Antalet fall bland äldre är dock lågt, sannolikt till följd av vaccineringen.

– Vi ser få positiva fall bland personer som är äldre än 70 år och det är i linje med att vi har hög vaccinationstäckning bland våra äldre och vaccinet ger god skyddseffekt. Om vi tillsammans kan bromsa smittspridningen så vinner vi tid och kan vaccinera och skydda fler som riskerar svår sjukdom, säger Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Västerbotten

Sápmi står inför stora förändringar

SVERIGE Årets sametingsval blir något av ett ödesval eftersom de partier som får flest röster får större möjlighet att påverka de stora förändringar som kommer att ske kommande mandatperiod inom Sápmi.

Hotell- och turism på Liljaskolan pausas

Vännäs Hotell och turism på Liljaskolan pausas, då programmet inte har haft en enda förstahandssökande. "Det är självklart jättetråkigt".
Västerbottningen rekommenderar

Hopp om att bomarknaden vaknar till liv

Bjurholm I Umeå är fastighetsmarknaden glödhet, och detta faktum börjar att spilla över även till Bjurholm. Kommunen beslutade nyligen om att ta bättre betalt för sina...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport