Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittspridningen i Västerbotten ökar – för tredje veckan i rad

För tredje veckan i rad så ökar smittspridningen i Västerbotten och av de som smittas nu är deltavarianten den dominerande virusvarianten, det skriver Region Västerbotten på sin hemsida.

LÄNET · Published aug 2, 2021 at 16:40

Under förra veckan testades 52 personer positivt för viruset, jämfört med 43 fall veckan innan.

– Smittan ökar från låga nivåer, men procentuellt är ökningen stor. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig om du har symtom på covid-19. Vi måste begränsa smittspridningen innan den eskalerar, säger Region Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Smittspridningen är som störst bland åldrarna 20–29 år och smittan sker huvudsakligen i sociala sammanhang, i familjen och vid utlandsresor.

– Glöm inte bort pandemin om du reser utomlands. Det är fortfarande viktigt att agera smittsäkert genom att hålla avstånd och undvika platser där det är trängsel. Lämna ett PCR-prov så snart du kan efter resor utanför Norden, även om du inte har symtom, säger Therese Thunberg.

Just nu är det också deltavarianten som är den dominerande virusvarianten i länet.

– Det var förväntat att deltavarianten skulle ta över, eftersom den är mer smittsam än de tidigare varianterna. För att minska smittspridningen är det viktigt att följa de nationella rekommendationerna. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i butiker och i kollektivtrafik. Håll avstånd när du träffar personer utanför din närmsta krets, och träffas helst utomhus. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Therese Thunberg.

Fler nyheter från Västerbotten

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.
Västerbottningen rekommenderar

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport