Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

"Det är nu mycket viktigt att bromsa smittspridningen", säger Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittspridningen ökar i Västerbotten

Efter flera veckors minskad smittspridning ökade antalet nya fall av covid-19 i Västerbotten åter i förra veckan.

Länet · Published apr 12, 2021 at 13:08

Förra veckan testade 309 människor positivt för covid-19 i Umeåområdet, 253 i Skellefteåområdet, 61 i södra Lappland och 21 som var folkbokförda utanför länet. De sammanlagt 646 postiva fallen var 179 fler än föregående vecka.

– Det är ett ökande antal fall i alla åldersgrupper utom bland de som är 70 år och äldre. Smittspårningen visar att de flesta smittas i familjerna, sociala privata sammanhang och på arbetsplatser. Vi måste träffa så få människor som möjligt inomhus, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Firande av påsk och påsklov kan vara en orsak till ökningen.

– Ökningen sker i hela länet och mycket tyder på att påskhelgen och påskledigheten har bidragit till den. Det är nu mycket viktigt att bromsa smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

Han understryker vikten av att följa de rådande rekommendationerna:

– Inget har förändrats som gör att vi kan ta lättare på rekommendationerna nu. Viruset är lika smittsamt och vi behöver uppnå ett större antal vaccinerade innan vi kan se en minskning av smittspridningen ute i samhället. Det är kämpigt för oss alla men tillsammans kan vi bromsa smittspridningen mer.

Fler nyheter från Västerbotten

Sápmi står inför stora förändringar

SVERIGE Årets sametingsval blir något av ett ödesval eftersom de partier som får flest röster får större möjlighet att påverka de stora förändringar som kommer att ske kommande mandatperiod inom Sápmi.

Hotell- och turism på Liljaskolan pausas

Vännäs Hotell och turism på Liljaskolan pausas, då programmet inte har haft en enda förstahandssökande. "Det är självklart jättetråkigt".
Västerbottningen rekommenderar

Hopp om att bomarknaden vaknar till liv

Bjurholm I Umeå är fastighetsmarknaden glödhet, och detta faktum börjar att spilla över även till Bjurholm. Kommunen beslutade nyligen om att ta bättre betalt för sina...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport