Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

"Det är nu mycket viktigt att bromsa smittspridningen", säger Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Smittspridningen ökar i Västerbotten

Efter flera veckors minskad smittspridning ökade antalet nya fall av covid-19 i Västerbotten åter i förra veckan.

Länet · Published apr 12, 2021 at 13:08

Förra veckan testade 309 människor positivt för covid-19 i Umeåområdet, 253 i Skellefteåområdet, 61 i södra Lappland och 21 som var folkbokförda utanför länet. De sammanlagt 646 postiva fallen var 179 fler än föregående vecka.

– Det är ett ökande antal fall i alla åldersgrupper utom bland de som är 70 år och äldre. Smittspårningen visar att de flesta smittas i familjerna, sociala privata sammanhang och på arbetsplatser. Vi måste träffa så få människor som möjligt inomhus, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Firande av påsk och påsklov kan vara en orsak till ökningen.

– Ökningen sker i hela länet och mycket tyder på att påskhelgen och påskledigheten har bidragit till den. Det är nu mycket viktigt att bromsa smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

Han understryker vikten av att följa de rådande rekommendationerna:

– Inget har förändrats som gör att vi kan ta lättare på rekommendationerna nu. Viruset är lika smittsamt och vi behöver uppnå ett större antal vaccinerade innan vi kan se en minskning av smittspridningen ute i samhället. Det är kämpigt för oss alla men tillsammans kan vi bromsa smittspridningen mer.

Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport