Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Ny vy i Nordmaling: hyreshuset med 30 lägenheter på Kungsvägen. Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Snart är hela huset uthyrt

Snart är alla 30 lägenheter uthyrda i nya hyreshuset i Nordmaling.
– Det känns jättebra. Nu återstår bara en etta och en tvåa där inte kontrakten är påskrivna, säger Lars Jonsson, vd Nordmalingshus.

Nordmaling · Published mar 13, 2019 at 11:15

Det var med viss oro som vd:n för kommunala fastighetsbolaget Nordmalingshus i januari kunde konstatera att flera intressenter hoppat av och att över hälften av lägenheterna i nybyggda hyreshuset var outhyrda vid första inflyttningsdatum.

Av 30 lägenheter var i det läger 17 outhyrda.

– Vi hade ju hoppats på att ha allt uthyrt från starten, men januari är en svår månad och sedan dess har mycket hänt. Det är framförallt de tre fyra senaste veckorna som det rört på sig, säger Lars Jonsson.

Idag är 28 av 30 lägenheter uthyrda, med kontrakten påskrivna.

– Det är mycket blandat, en hel del är inflyttare till kommunen, några har sålt sina hus, sedan är det en del yngre som flyttat till lägenhet för första gången, säger Jonsson.

– Inflyttning sker efter hand, hyresgästerna verkar mycket nöjda med boendestandarden.

Det var inte bara i nya hyreshuset som lägenheterna stod tomma i januari. Även i kommunens övriga hyresbestånd i samhället fanns flera lediga lägenheter för knappt två månader sedan.

– Idag har vi bara tre lediga lägenheter i Nordmalings samhälle, inklusive de två i nya hyreshuset. Huset var verkligen ett välbehövligt tillskott, säger Lars Jonsson.

Inger Sellgren är ordförande för Nordmalingshus. Hon är mycket lättad över att nya hyreshuset snart är helt uthyrt.

– Det känns ju skönt, helt enkelt fantastiskt, att det gått så bra. Det blev lite mörkt efter att så många föll bort efter första erbjudandena, men det har löst sig bra, säger hon.

Bortsett från den generella bostadsbristen i Nordmaling har på senare år frågan om ett trygghetsboende varit het. Där befinner sig Nordmalingshus fortfarande i startgroparna.

– I morgon (idag onsdag) har vi ett möte på kommunen med ett privat byggföretag som ska få presentera sina bygglösningar för trygghetsboenden.

Sellgren utesluter inte att ett trygghetsboende kan byggas och drivas på entreprenad.

– Det är i varje fall inte uteslutet, även om det kanske ligger nära till hands att kombinera med andra kommunala servicefunktioner, som äldreboenden och förskolor.

– Vi har inte satt ner foten utan är öppen för idéer. Vi måste se affärsmässigt på saken, så att det går runt, blir prismässigt vettigt och ger ett bra boende.

– Med de 30 nya lägenheterna har trycket lättat betydligt, säger Sellgren.