Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Foto: PIXABAY

Svensk demokrati fyller 100 år i dag

Sverige · Published dec 17, 2018 at 13:53

I dag är det precis 100 år sedan den svenska riksdagen fattade beslut om allmän och lika rösträtt i Sverige.

– Beslutet om rösträtt den 17 december 1918 är en viktig händelse för demokratins genombrott, men inte den enda. Vi ser demokratiseringen som en process och dess införande bör därmed även firas under kommande år, säger Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola i ett pressmeddelande från Kungliga Biblioteket, och fortsätter:

– Både parlamentarismens säkerställande 1917 och avskaffandet av den ojämlika kommunala rösträtten 17 december 1918 utgjorde förutsättningar för en verklig demokrati.

Beslutet la grunden till kvinnlig rösträtt men det tog ett tag att omsätta det i praktiken.

– Beslutet den 17 december 1918 var viktigt också för kvinnornas politiska rösträtt. Men allt var inte klart i december 1918. Eftersom reformen krävde en grundlagsändring måste det tas beslut på två ordinarie riksdagar, 1919 och 1921, med val däremellan 1920. Därför anser vi att det är viktigt att se till alla delar i denna händelsekedja, säger Torbjörn Nilsson

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.