Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

Tacksam medvind gav rekordtider

I dessa tävlingsfria tider visar många av länslöparna att formen är i zenit.
Detta senast i lördags när fem kilometer landsväg avverkades i en medvindsgynnad träningstävling mellan Marieberg och Ersmark där båda segrarna Malin Skoog och Jonathan Edman noterades för personliga rekord.

Ersmark · Published maj 30, 2020 at 07:15

”Fuck Corona” är samlingsnamnet på de träningslöpartävlingar som Lars-Gunnar Skoog och Michael Grahn arrangerar regelbundet i Umeåtrakten så här under den förlängda försäsongen.

– Det är just så jag ser det, jag får en längre försäsong och kan bygga upp mig mer, menade segrande Jonathan Edman som främst satsar på längdskidåkning men det hindrar inte att han även springer oerhört fort och det numera i båda idrotterna för IFK Umeå efter att han fram till och med 2019 sprang för Umedalens IF.

Denna dag handlade det om fem kilometer där 19-åringen sin vana trogen satte upp full fart på en gång.

– Jag går alltid ut hårt, det gäller att spänna bågen, log Jonathan som med 15.10 på dessa fem kilometer satte ett personligt rekord och hade dryga minuten tillgodo på tvåan Rasmus Nilsson.

– Visst är det tråkigt att det är som det är just nu, men det är bara att träna på och man kommer ju att vara extra laddad den dag man får börja tävla igen, sa Jonathan som logiskt var riktigt nöjd med insatsen.

Nöjd var även Malin Skoog som var snabbast av tjejerna med tiden 17.22 vilket var ”pers” med 13 sekunder.

– Målet i dag var att gå under 17.30 vilket jag lyckades med, konstaterade Malin som i förra ”Fuck Corona”-löpningen över 21.097,5 meter – alltså en halvmara – också satte nytt rekord.

– Det är halvmarathon som är min favoritdistans varför så här korta distanser mest fungerar som värdefull snabbhetsträning, menade Malin som har säsongens stora mål i till 5 september flyttade Stockholm Marathon som ursprungligen skulle ha arrangerats kommande lördag.

Om det nu blir någon stockholmsk mara fram på höstkanten…

– Det tror jag och så måste jag tänka för att inte bli allt för deppig, menade Malin som ännu en gång kunde konstatera att formen är mycket bra där hon denna dag hade dryga halvminuten tillgodo på tvåan Jessica Edlund.

– En del i det är också att jag blivit starkare, jag kör mycket styrketräning hemma efter förlossningen och det har gett resultat, sa Malin som blev mamma för nio månader sedan.

Nästa träningstävling ”Fuck Corona” planeras till mitten av juni månad och då kommer det att handla om terränglöpning åtta kilometer i Gammliaskogen.

– Något datum är inte bestämt ännu, vi ska anpassa oss till GP-premiären, 10.000 meter bana, som planeras till måndag 8 juni i Lycksele, berättade L-G Skoog.

Det gäller att spänna bågen.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.