Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Ugglor effektiva redskap för bekämpning av sork

Att använda Ugglor för att bekämpa sork är mer miljövänligt än att använda bekämpningsmedel. Det anser Edward Haglund som bor i Nyland utanför Långsele. Nu driver han ett projekt för att få fler ugglor till SCA:s skogar.

LÅNGSELE · Published feb 10, 2019 at 10:10

Det är 21 grader minus när Edward snabbt traskar fram längs en stig i skogen som han själv trampat upp.

– Det gäller att hitta rätt biotoper. Ta till exempel slagugglor. De vill inte ha för tät skog, och det ska vara nära till lite öppnare marker där de lätt kan hitta sork, förklarar Edward.

Han bygger nu uggleholkar som han sätter upp på olika platser i skogen. Vissa holkar är anpassade efter pärlugglor. Betydligt större holkar behövs för slagugglorna. Här handlar det om holkar som är åttio centimeter långa.

Hittills i år har han satt upp fem stycken på SCA:s mark. Han är övertygad om att de gör nytta.

– Ett ugglepar med ungar kan ta upp till 4 000 sorkar och det är årligen.

Nu under vintern letar han efter nya ställen som är lämpliga för en holk.

– Jag vill att slagugglan ska få en gynnsam bevarandestatus. Jag försöker besöka mina holkar så ofta jag kan och hålla koll på om jag fått några häckande fåglar.

Han bygger själv holkarna och säljer till privata markägare.

– De förstår att om ugglor rensar upp bland sorkarna så behövs inte bekämpningsmedel i lika hög utsträckning. För ugglorna gör storverk mot de sorkar som annars förstör planter och trän.

Edward hoppas att skogsägarna ska ha större förståelse för fördelen med att ha ugglor på sina marker och anpassar skötseln av sina skogar efter det.

– Man borde spara de lämpliga boträden, äldre och murknande träd med bohål. Små ugglor, som till exempel pärlugglor klarar sig ju med ett hål medan slagugglor behöver stora bon, säger han.

Ett ugglepar kan ta 4 000 sorkar under ett år.

Ugglor som finns i Sverige

Det finns nästan 200 olika ugglearter inom 21 släkten i världen. Svenska ugglor:

Fjälluggla (Bubo scandiacus)

Berguv (Bubo bubo)

Kattuggla (Strix aluco)

Slaguggla (Strix uralensis)

Lappuggla (Strix nebulosa)

Hökuggla (Surnia ulula)

Sparvuggla (Glaucidium passerinum)

Pärluggla (Aegolius funereus)

Hornuggla (Asio otus)

Jorduggla (Asio flammeus)

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.