Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

De flesta äldre i Västerbotten har åtminstone påbörjat sin vaccinering men bland yngre är smittspridningen stor. Foto: PIXABAY

Vaccinering går framåt – men smittan ökar

Ungefär var fjärde västerbottning har påbörjat sin vaccinering mot covid-19 men samtidigt så ökar smittspridningen i länet.

LÄNET · Published apr 19, 2021 at 13:40

– Just nu ser vi en ökning av positiva fall i Umeåområdet och närliggande orter exempelvis i Nordmaling kommun. Som jag sagt upprepade gånger så måste vi bromsa smittspridningen nu, både utifrån omsorgen om sig själv, sin närmsta omgivning och för att rädda liv, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Även de som vaccinerats bör tänka sig för, förklarar han:

– Vaccinet skyddar bra mot svår sjukdom och död men vi har ännu inte full kunskap om hur smittsam man är om man skulle bära på viruset vid smitta trots vaccination. Tre veckor efter att man fått sin första dos så ges ökade möjligheter att handla, besöka vänner, men de skärpta rekommendationerna i Västerbotten gäller fortsatt, att undvika trängsel, hålla avstånd när man rör sig i samhället, stanna hemma vid symtom och testa sig. Så det ger ökade möjligheter men det är inte fritt fram att uppföra sig hur som helst när man är vaccinerad.

Runt 96 procent av alla personer över 80 år har påbörjat sin vaccinering och 66 procent är fullvaccinerade. När det kommer till personer mellan 70–79 år har ungefär 75 procent påbörjat sin vaccinering. Av personer 65 år och äldre har cirka 67 procent fått sin första dos.

Fler nyheter från Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Populär orientering i repris

Vännäs Populära orienteringstävlingen Naturpasset i Vännäs och Vännäsby har åter startat för sommaren och alla tävlingssugna har möjlighet att hoppa på fram till slutdatumet den sista september.
Västerbottningen rekommenderar

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.

Rödå runt: Det nya springloppet för alla

RÖDÅ. I helgen går ett nytt lopp av stapeln. Både barn, nybörjare och mer erfarna löpare har alla möjlighet att testa på den nya banan.
Sport