Tisdag 2 juni 2020

Västerbottningen

Vanor ändras i coronans spår

Sverige ˇ Published maj 18, 2020 at 06:15

Det syns tydliga förändringar i svenskars livsstil på grund av coronapandemin. Det visar en undersökning som analysföretaget Demoskop låtit göra.

Två av tre svenskar har till exempel tittat på filmer eller serier den senaste perioden. Det är den vanligaste aktiviteten under coronakrisen. Ökningen motsvarar nio procentenheter. Sällskapsspel, sudoku och korsord har också ökat med nio procentenheter och städning/rensning med sju.

Bakning och matlagning, att läsa och att spela datorspel är fortsatt populärt, utan att ha ökat procentuellt.

Umgänge med närstående har minskat med mer än hälften och umgänge med vänner till nästan en tredjedel av normal nivå. Arbete, lyssnande till musik, träning och promenader och spel om pengar är andra aktiviteter som minskat.

Vård- och omsorg i Vännäs kan tvingas spara mer

Vännäs Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs beslutade för ett halvår sedan att spara 6,2 miljoner kronor. Nu kan nya besparingar vara på gång på grund av fortsatta underskott.

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.