Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

Styvnande kroppspulsåder och högre tryck på kapillärerna kan förklara varför minnet försämras. Foto: ARKIV

Varför minnet försämras med åldern

Två forskare vid Umeå Universitet har presenterat en modell som förklarar varför minnet försämras med ålder. Det handlar om att hjärnan får ta emot en ökad belastning från hjärtats slag när kroppspulsådern styvnar med åren, något som skadar hjärnans minsta blodkärl.

Sverige · Published sep 4, 2019 at 07:15

Det har inte varit klart hur hjärnans och kroppens åldrande hänger ihop trots att de flesta förr eller senare upplever att deras minne försämras.

– Vi föreslår en händelsekedja över hur hjärnans och kärlens åldrande hänger ihop, säger Lars Nyberg, professor vid institutionen för strålningsvetenskap och integrativ medicinsk biologi på Umeå Universitet.

Han har tillsammans med kollegan Anders Wåhlin skapat en förklaringsmodell som börjar med hjärtats slag, och via de största ådrorna i kroppen ut till de finaste kärlen i hjärnan.

När kroppen åldras styvnar stora blodkärl, till exempel stora kroppspulsådern och aortan. Då förlorar kärlen en stor del av förmågan att absorbera kraften från hjärtslagen när hjärtat skickar ut blod i artärerna.

Trycket i hjärtslagen, pulsationerna, fortsätter då istället ut till mindre blodkärl i bland annat hjärnan. De minsta blodkärlen, kapillärerna, i hjärnan får ta emot en ökad belastning som gör att celler i och kring kapillärväggen tar skada.

Dessa celler är viktiga för att reglera kapillärens blodflöde. Om de skadas, skadas också förmågan att öka blodförsörjningen till hjärnan när det behövs för att klara krävande mentala processer.

Enligt forskarnas modell är Hippocampus i hjärnan särskilt utsatt. Det är en struktur som är viktig för det episodiska minnet, det vill säga förmågan att komma ihåg händelser från det förflutna.

Hippocampus utsatthet hänger samman med att det är beläget nära de stora kärlen och därmed tidigt i kedjan blir utsatt för den ökade belastningen. I en ung och frisk person är pulsationerna mjuka, men i en åldrande person kan de bli så kraftiga att de påverkar hjärnvävnaden och kan skada blodförsörjningen till minnesprocesser.

Umeåforskarnas modell baseras på en rad tidigare studier från de fem senaste åren.

– Vi har satt ihop pusselbitar från aktuell och verifierad forskning inom olika fält till en bredare och samtidigt mer detaljerad bild av händelseförloppet. Det blir en utgångspunkt för framtida forskning för att förstå och på sikt kanske också kunna bromsa förloppet, säger Anders Wåhlin, forskare vid Umeå universitet.

Umeåforskarnas modell är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Trends in Cognitive Sciences.

Fler nyheter från Västerbotten

Sápmi står inför stora förändringar

SVERIGE Årets sametingsval blir något av ett ödesval eftersom de partier som får flest röster får större möjlighet att påverka de stora förändringar som kommer att ske kommande mandatperiod inom Sápmi.

Hotell- och turism på Liljaskolan pausas

Vännäs Hotell och turism på Liljaskolan pausas, då programmet inte har haft en enda förstahandssökande. "Det är självklart jättetråkigt".
Västerbottningen rekommenderar

Hopp om att bomarknaden vaknar till liv

Bjurholm I Umeå är fastighetsmarknaden glödhet, och detta faktum börjar att spilla över även till Bjurholm. Kommunen beslutade nyligen om att ta bättre betalt för sina...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport