Lördag 21 september 2019

Västerbottningen

"Givetvis kommer vi", säger Hans Carlsson från Håknäs, i sin Cadillac Deville, samt Ulla-Britt och Annika Anklert från Nordmaling respektive Mallorca. Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Varvar upp inför motorträff

På lördag arrangeras för sjunde året klassiska Motorträffen på Olofsfors Bruk. Ifjol kom cirka 600 fordon och 2 000 besökare.
– Givetvis kommer vi, säger Hans, Ulla-Britt och Annika.

Nordmaling · Published jun 12, 2019 at 15:00

Motorträffen på Olofsfors Bruk har etablerat sig som en av de största veteranbilsträffarna i länet. En av alla motorentusiaster som ser fram mot träffen är Hans Carlsson från Håknäs.

Han har sedan en tid varit ute och luftat sin ögonsten, en Cadillac Deville Convertible årsmodell 1965.

– 429-motorn är på sju liter och drar cirka 1,7 liter milen blandad körning, säger Hans som är lätt på gasen när han glider in framför bankomaten i Nordmaling.

Fordonet tar upp nästan båda parkeringsfickorna.

– Det är fascineande med gamla bilar, man bli så glad av att se dem, säger Ulla-Britt Anklert och skiner upp inför åsynen.

– Det är ju en sådan här man skulle ha. De går ju inte att jämföra med vanliga bilar, det här är kultur, säger dottern Annika Anklert.

Det är sjunde året som Motorträffen i Olofsfors arrangeras. Fem år har tidningen Klassiker varit medarrangör.

I år kommer tidningens redaktör Fredrik Nyblad att presentera sin nya bok ”Volvos taxibilar från droska till Uber”, som handlar om Volvo som taxi och taxins utveckling i Sverige.

Flera klassiska taxibilar kommer att finnas på plats. Nyblad ska berätta om vad som gör dem speciella.

– I dag är det några få detaljer som skiljer en taxi från en vanlig produktionsbil, men länge tillverkade Volvo särskilda modeller för taxibruk, säger Nyblad.

429-motorn är på sju liter och drar cirka 1,7 liter milen blandad körning.

Film fortsätter att locka i Vännäs

Vännäs Nu är det dags för en ny säsong för Filmstudion i Vännäs. "Vi har en trogen publik i dessa streamingtider".

Socialnämnd stänger boende

Bjurholm En majoritet i socialnämnden beslutade att stänga korttidsboendet Smörblomman i Bjurholm, för att spara 3,7 miljoner kronor.