Torsdag 1 oktober 2020

Västerbottningen

Läs om
Nyheter

Ser utredningen som alibi för beslutsfattare

Åmsele Margaretha Andersson i Åmsele menar att utredningen blir ett alibi som kommunens politiker sedan kan stödja sig mot för att lägga ner byaskolorna i Åmsele, Hällnäs och Granö.

E-handel fortsätter att växa

Sverige Under andra kvartalet i växte den svenska e-handeln med nästan 50 procent, säger PostNord i sin e-barometer. Det är den högsta ökningen någonsin för ett kvartal.

Vindeln

Pekar mot nedläggning för byaskolor

Vindeln Regionens utredare har utrett Vindelns skolsituation och gav under måndagen sin syn på byaskolornas förutsättningar. Det blev dystra besked för de som vill att skolorna ska vara kvar.

Vännäs

Brottsligheten ökar i Vännäs

Vännäs Tre rån mot butiker på kort tid, och flera anlagda bränder i centrum. Trygghet och säkerhet i Vännäs diskuterades när dialogfrukostarna återupptogs efter ett långt uppehåll.

Över 100 000 varslade

SVERIGE Över 100 000 personer har varslats om uppsägning sedan början av mars. Allra flest inom hotell- och restaurang följt av finansiell verksamhet och industri. – Inledningsvis slog...

Arbetare dödades omedelbart

Vännäs Lantbruksarbetaren som avled 26 augusti fastnade i en ensilagemaskin som han arbetade med och dödades omedelbart. Det skriver arbetsgivaren i en kort anmälan till Arbetsmiljöverket.

Kritiserar för stora barngrupper

Vännäs Lärarförbundet har genomfört en kartläggning av storleken på barngrupper i länets förskolor. En kommun som sticker ut är Vännäs.

Vintertrafik står för dörren

Trafiken Vi närmar oss vintern och is på vägarna kan göra bilkörningen riktigt besvärlig. Olycksrisken är som störst i början och slutet av årstiden då lufttemperaturen ligger i närheten av noll.

Många slarvar med däckbyte

Länet Att efterdra hjulmuttrarna efter ett däckbyte är livsviktigt. Ändå slarvar nära varannan bilist med sina hjul. Det visar en undersökning gjord av YouGov.

Samiska kvarlevor fick sin sista vila

TÄRNABY Trots löfte om att kvarlevorna snabbt skulle återlämnas efter undersökning vid Tandläkarhögskolan i Umeå tog det 58 år innan de i söndags fick återbegravas vid gamla Kyrknäset i Tärnaby.

"Fler borde ta fram en policy"

Länet Söndagens repatriering av samiska kvarlevor är den fjärde som genomförts i Sverige. – Så vitt jag vet så är det bara vi i landet som har tagit fram en repatrieringspolicy, säger Jans Heinerud, kulturmiljöchef vid Västerbottens museum.

Blå Eld får nya ägare

Tavelsjö Inrednings och keramikbutiken Blå Eld i Tavelsjö får nya ägare från och med den första oktober i år. Det är Tavelsjöborna Håkan och Anette Sundqvist som tar över verksamheten efter att de nuvarande ägarna tar ett steg tillbaka.

"Bli polis i södra Lappland!"

Länet Enligt lokalpolisområdeschefen Marcus Nilsson från Vännäs är det en utmaning att hitta poliser till inlandet.

Edvin vill jobba med ungdomar

Vännäs Vännäsbon Edvin Winberg är en av studenterna på Polishögskolan i Umeå. Han går den tredje terminen och vill i framtiden specificera sitt polisyrke på ungdomar.

Kurt kräver lika behandling

Mesele Både Kurt Thorstensson och hans granne har ansökt om att få stycka av sina fastigheter på samma sätt. Men beskeden de fick var väldigt olika och lantmäteriet kan själva inte säga vad skillnaden beror på.

Kritisk till äldres stigmatisering

Nordmaling Besöksförbudet på landets äldreboenden tas bort den första oktober beslutade nyligen regeringen. "Efterlängtat" tycker Ingemar Sandström, ordförande i SPF i Nordmaling.

Vindeln får familjecentral

Vindeln Hälso- och Sjukvårdsnämnden har tillsammans med Region Västerbotten beslutat att Vindeln ska få en familjecentral.

Sänkta skatter på grund av coronakrisen

Sverige I dag presenterade regeringen sin budgetproposition för 2021 med bland annat reformer för drygt 105 miljarder kronor 2021 och drygt 85 miljarder kronor 2022.

Dags för biofåtöljen igen

Vännäs Filmstudion i Vännäs laddar för ytterligare en höstsäsong i biofåtöljerna. Samtidigt startar Medborgarhusets bio igen efter att ha varit stängd på grund av coronapandemin.

Halv miljon till ökad säkerhet

Vännäs Polisstationen i Vännäs har utsatts för flera fall av skadegörelse och attacker den senaste tiden. Nu anslår kommunen minst en halv miljon kronor till ökad säkerhet.