Fredag 13 december 2019

Västerbottningen

Läs om
Nyheter

Vill se bättre analys av skolresultat

Vännäs I Vännäs kommun har flickor under många år haft ett högre meritvärde än pojkar. I Skolinspektionens senaste granskning av kommunens grundskolor pekar myndigheten på att det saknas en analys på huvudmannanivå vad skillnaden beror på.

Få bryr sig om alkohol på jobbjulbord

Sverige Närmare 8 av 10 tycker inte att det är viktigt med alkoholservering på julbord med jobbet och av dem tycker hälften att det är helt oviktigt.

Vindeln

Ökar fokus på minoritetsarbetet

Vindeln Det är viktigt att lyssna in den samiska befolkningen i Vindeln. Det menar kommunens nyinrättade minoritetssamordnare som började jobba i september. Nu hoppas hon förbättra och effektivisera kommunens minoritetsarbete.

Regionen

Kraftig ökning av äldre

Sverige Om tio år kommer antalet personer som är 80 år och äldre att ha ökat från en halv miljon till cirka 750 000 individer. Det utmanar välfärdssystemen.

Ny barnbassäng öppnar i Hörnefors

Hörnefors I helgen öppnar den nya barnbassängen och bubbelpoolen på Vallabadet i Hörnefors.

"Hoppas det ger fler invånare"

Vännäs Vännäs kommun kan snart få sju nya områden där det blir möjligt att bygga på mark som ligger inom ett strandskyddat område.

Restaurang i Vindeln bygger ut sina lokaler

Vindeln För andra gången på ett och samma år investerar restaurangägaren Nazis Isa Salman i en renovering av restaurangen Kajse Varg i Vindeln. När arbetet är färdigt kommer de större lokalerna rymma omkring 30 personer.

De prisas för kulturinsatser

Nordmaling Wilma Eriksson, Josefin Sjöberg och Maria Mörtzell är Nordmalings kommuns kulturstipendiater 2019. "Vi är jätteglada och förvånade", säger pristagarna.

Föreslås bli Vännäs nya kommunalråd

Vännäs Vännforsbon kan bli den första kvinnan som axlar rollen som kommunstyrelseordförande i Vännäs kommun.

Nu förändras busstrafiken

Umeåregionen Vid årsskiftet sker stora förändringar i busstrafiken, som bland annat berör sträckan Bjurholm-Vännäs-Umeå.

Laddar för ny SM-deltävling

VÄNNÄS Senare i vinter körs ett nytt SM-rally i Vännäs med omnejd. "Läget är helt under kontroll", säger tävlingsledaren Roland ”Mikro” Åström.

De lyfter våld i nära relationer

Vännäs Den 12 december anordnas en kväll om våld i nära relationer med koppling till en vit jul. Bland föreläsarna finns flera Vännäsbor.

Motion om skatepark får ja

Vännäs Medborgarförslagen om en skatepark i Vännäs kommun fick nej, men motionen bifölls.

Hållbarare resor lyfts i kommuner

Umeåregionen Vännäs kommuns anställda gjorde i fjol betydligt fler flygresor än Västerbottningens övriga bevakningskommuner. Men Vännäs resepolicy har gjort skillnad och i år ser antalet flygresor ut att minska.

Företagarna: Flygtrafik behövs för utveckling

Länet Utan effektiva flygförbindelser till Stockholm och vidare ut i landet och världen skulle utvecklingen stagnera i norra Sverige, menar Jonas Nordin på Företagarna.

Flera upplever hälsobesvär i lokalerna

Vännäs Ovanligt många medarbetare på vård- och omsorgsförvaltningens kontor i Vännäs upplever hälsobesvär i lokalerna. Nu undersöks byggnaden, men hittills har man inte funnit några alarmerande problem.

Giftfri miljö prio i Vännäs

Vännäs Arbetet med giftfria miljöer och minskad spridning av mikroplaster ska prioriteras inom alla verksamheter i Vännäs kommun.

De fick Vännäs kommuns kulturstipendium

Vännäs "Det känns jätteroligt, både för oss och för ukulele som instrument".

Hevi öppnar industriellt bageri i Vindeln

Vindeln Entreprenören Hevi Doski har drivit både restaurang och livsmedelsbutiker i Umeå. Nu startar han ett bageri, med omkring sex anställda i Vindeln.

VA-taxan höjs i Vindeln

Vindeln Nästa år höjs avgiften för vatten och avlopp med 20 procent i Vindelns kommun. Bakgrunden är stora investeringsbehov som behöver finansieras.