Måndag 14 juni 2021

Västerbottningen

Läs om
Nyheter

Sofia i nytt långloppsteam

UMEÅ Duktiga skidtjejen Sofia Lindberg, med fokus på långloppsåkning, har klart med ett nytt team inför kommande världscupsäsong.
Västerbottningen rekommenderar
Korta nyheter

Smittspridningen i Västerbotten fortsätter att minska

LÄNET Förra veckan testade 114 personer i länet positivt för covid-19 jämfört med 181 föregående vecka.

Vännäs

Jens redo för SM-race

VÄNNÄSBY Jens Högbom stod över första SM-helgen i rallycross men när det nu ska braka loss i Piteå är han på plats. "Bilen går bra och jag är laddad" säger Jens inför årets första SM-tävlingar.
Korta nyheter

Värmen ökar risken för borreangrepp

SVERIGE Det är inte bara människor som sett fram emot sommarvärmen – för granbarkborren betyder det att svärmningen är igång med skogsskador som följd.

BESKED: Vaccinbokning öppnar för ny åldersgrupp

LÄNET Nu kan nästa åldersgrupp börja boka tid för vaccinering mot covid-19 i Västerbotten.

Markägaren: "Jag känner en ovisshet"

Vännäs I dag är det runt 30 markägare som är direkt berörda av utredningen kring en vattentäkt utanför Vännäs. Men om en anläggning blir verklighet påverkas betydligt fler personer.

Bilsportutövarna får börja gasa igen

PENGFORS Precis som många andra sporter börjar det nu planeras för motorsporttävlande där det nästa vecka ska köras två racing special-tävlingar i regi av Umeå AK och Vännäs MK....

GRAFIK: Livsfarligt beteende leder till längre förseningar

Länet I fjol blev tågen i Västerbotten försenade med över 33 timmar på grund av obehöriga i spåren. Det är mer än en fördubbling jämfört med för fem år sedan.

"Det är en lokförares värsta skräck"

Länet Lokföraren Simon Borgemo kör bland annat mellan Umeå och Vännäs och får vittna obehöriga i spåren ett par gånger i månaden. Under sina fem år i yrket har han klarat sig från att köra på någon person, men en gång var han nära.

Lång resväg till BB skapar oro

Länet Det ovissa läget om BB i Lycksele skapar oro bland mammor som redan i dag har lång resväg till närmsta BB. Malin Svensson i Tärnaby väntar sitt andra barn i september månad.

Kommunstyrelsen: Stor enighet om budget 2022

Nordmaling En majoritet i kommunstyrelsen godkände budgetförslaget för 2022 samt plan för 2023 och 2024. Ett överskott på 12 miljoner kronor prognostiseras för 2022.

Brist på kurser för skogsarbete

Brännland Bristen på kurser inom PEFC innebär att det kan bli svårt för entreprenörer att få uppdrag menar Per Eriksson som till sist inte såg någon annan utväg än att starta en egen kurs.

Kommunal glädje efter dom om centrumplan

Vännäs Nu har mark- och miljödomstolen beslutat att avslå fastighetsbolaget Trophis överklagande gällande detaljplanen för centrum i Vännäs. Ett positivt och samtidigt väntat besked, enligt kommunalrådet Anna Frej. Men Trophi kommer troligen inte ge sig.

Orienterarna startar upp

LÄNET Efter ett tävlingsuppehåll under hela våren så får orienteringssporten från denna månad nu komma igång igen där IFK Umeå är först ut med att kommande lördag arrangera Umeträffen.

Albin möter bedrägerioffer

Vindeln Polisassistent Albin Lilja har jobbat i Vindeln i ungefär ett år. Han har mött ett antal brottsoffer som blivit utsatta för olika sorters bedrägeri.

Pandemin ger bedragarna nya ingångar till brott

Länet Social manipulation. Det är en form av bedrägeribrott som fått ny luft under vingarna under pandemin.

Skydda dig mot vanligaste brottet

Länet I ett allt mer kontantfritt samhälle har brottsligheten följt med utvecklingen. IT-relaterade bedrägeribrott har därmed tagit över från traditionell brottslighet som rån.

Sociala medier är inte riskfria

Länet I mitten av fjolåret började dataintrång mot sociala medier statistikföras. Där kan redan en ordentlig ökning av antalet anmälda brott noteras.

Norrbotniabanan kan lyftas från marken i nytt projekt

LÄNET Trafikverket har högtflygande planer för bland annat Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå. Åtminstone om det nya IKEA-liknande projektet om landbroar får luft under...

Mindre pengar till enskilda vägar i Bjurholm

Bjurholm Kommunens bidrag till enskilda vägar kommer att sänkas, enligt förslag till beslut i senaste kommunstyrelsen.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport