Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Läs om
Nyheter

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.

Tillsammans för byns bästa

Granö Fem företag i Granö sluter sig nu samman i en satsning de kallar för Byns Bästa. Tillsammans anordnar de en besöksdag i byn med förhoppningen om att generera kunder och besökare till området.
Västerbottningen rekommenderar
Korta nyheter

Fortsatt ökad smittspridning i Västerbotten

LÄNET För tredje veckan i rad ökar antalet nyupptäckta fall av covid-19 i Västerbotten – men inga nya fall upptäcktes i södra Lappland.

Bjurholm

Länsstyrelsen avslog överklagande i golfbollsstrid

Bjurholm Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Umeå

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

UMEÅ Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.
Korta nyheter

Mångas tobaksanvändning ökade under pandemin

SVERIGE Många röker eller snusar mer under pandemin – inte minst bland unga.

Albert tävlade i lastbil

Vännäs Albert Schulz från Jämteböle fick representera Liljaskolan under den andra kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer. "Jag får vara mer än nöjd", säger han om placeringen.

Barn påkörd av bil i Vännäs

Vännäs En bilist har kört på ett barn på cykel i centrala Vännäs.

Covidsmitta på Vännässkola – klass undervisas på distans

Vännäs En klass på en Vännässkola har konstaterad smittspridning av covid-19. Klassen får nu distansundervisning.

Nordmaling bäst på företagsklimat

Nordmaling Nordmaling är åter bäst i Västerbotten på företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs årliga rankning. Bjurholms kommun följer hack i häl på plats 54.

Pedagogiska måltider utreds nu i Bjurholm

Bjurholm I dag får all förskolepersonal gratis måltider i Bjurholms kommun, men nu utreds frågan om pedagogiska måltider i förskola, skola och äldreomsorg. "Vi utreder alla sätt för att minska kostnaderna i kommunen på grund av det ekonomiska läget".

Efter kritiken – höjningen kan bli mindre

Vännäs 3 000 kronor per år. Så mycket var tanken att anställda inom Vännäs kommun skulle betala för att parkera under arbetstid. Men beslutet har väckt stora protester, och nu ser kommunen över frågan om höjningen på parkeringsavgiften kan bli mindre.

Fixarservice kan hjälpa äldre

Bjurholm Bjurholm. Socialnämnden i Bjurholms kommun röstade för införandet av en fixarservice som ska bistå äldre invånare när det gäller små vardagliga sysslor. Detta för att minimera risken för olyckor och fallskador.

Dubbelt orienterings-DM i centrala Vännäs

VÄNNÄS Kommande lördag står Vännäs Orienteringsklubb värd för DM i orientering och det såväl i sprint som i mörkaste natten.

Här ska nya förskolan i Nordmaling byggas

Nordmaling Ett symboliskt första spadtag i byggnationen av nya förskolan i Nordmaling togs på måndagsförmiddagen. "Det känns fantastiskt", säger kommunalråd Madelaine Jakobsson (C).

Så gick det i kyrkovalet i din kommun

Umeåregionen Socialdemokraterna har fått flest röster i alla Västerbottningens bevakningskommuner. Men valdeltagandet i kyrkovalet har varit lägre jämfört med förra valet.

Kritikstorm mot dyrare parkering

Vännäs Snart får alla anställda inom Vännäs kommun en rejäl prisökning på parkeringsplatser, och personal från olika yrkesgrupper riktar nu hård kritik mot förändringen. "Jag är förbannad".

Grönt ljus för hus på Kyrkbacken

Tavelsjö Efter en långdragen juridisk process står det nu klart att Umeå kommuns detaljplan för Kyrkbacken i Tavelsjö får grönt ljus.

Ökat platsbehov inom förskolan

Vindeln Det kan krävas ännu en ny förskoleavdelning i Vindeln inom kort. Det menar barn- och utbildningsnämnden som ser tecken på att antalet barn i kommunen har ökat.

Avslag för kritiserat pilotprojekt i Bjurholm

Bjurholm Satsningen gick ut på att ha sjuksköterskor inom äldreomsorg och hemsjukvård på distans under kvällar, nätter och helger. Under socialnämndens sammanträde på tisdagen bestämdes det att organisationen inte kommer att ställa om enligt vårens testveckor.

Sigrid kommer få fyra mil till förskolan – enkelväg

Norrbyn Sigrid, 9 månader, från Norrbyn är ett av flera barn som inte har fått förskoleplats i Hörnefors senare i höst. I stället kommer Sigrid gå på en förskola i Umeå, vilket innebär att hon får sitta i bilen drygt en timme varje dag.

Färre söker plats hos dagbarnvårdare

Hörnefors Bristen på förskoleplatser i Hörnefors kvarstår. Dagbarnvårdare är en lösning för att barnen ska slippa långa resvägar till förskolan, men för varje år som går minskar efterfrågan och det är svårt att rekrytera nya dagbarnvårdare.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport