Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Nyheter

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Nordmaling

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.

Regionen

KARTA: Här firas midsommar

Umeåregionen På vår karta kan du se var det hålls offentliga midsommarfiranden inom Västerbottningens område.

Statlig närvaro i alla länskommuner

Länet Av Sveriges 290 kommuner har alla utom 15 någon form av statliga arbetstillfällen och i Västerbotten finns staten representerad i samtliga kommuner, enligt en ny kartläggning.

Hjulen snurrar ett tag till

Länet Arbetsförmedlingen räknar med att det skapas ytterligare 1 200 nya jobb i Västerbottens län under 2019 och 2020.

Mindre pengar till vandringsleder

Länet Länsstyrelsen har senaste åren fått extra pengar till underhåll av statliga vandringsleder. I år anslås dock mindre pengar. Även kommuner och föreningar får mindre.

Tavelsjö redo för turister

Tavelsjö Tavelsjö med omnejd har satsat målmedvetet under flera års tid på att utveckla turistnäringen. Besökstalen har ökat rejält, men mycket återstår att göra.

Fästing kan vara livsfarlig

Bjurholm Taigafästingen finns i flera av länets kommuner, bland annat Bjurholm. Oro finns att arten fortsätter sprida sig.

Uppmaning: Samla fästingar

Länet Statens veterinärmedicinska anstalt uppmanar folk att skicka in ovanliga fästingar som påträffas under sommaren.

Vaccin bra om du ska söderut

Länet Även om det påträffats fästingar i samtliga av länets kommuner och den farligare varianten av Taigafästing i ett fåtal kommuner så finns ingen orsak till att folk måste...

Skogskluster välkomnar satsning på jämlikhet

Umeå "Förhoppningsvis kommer fler besökare känna sig delaktiga i år" säger Linda Nyström om Skogsnolias jämställdhetssatsning.

Nämndens underskott på flera miljoner skrivs av

Vännäs Vård- och omsorgsnämnden i Vännäs gjorde ett stort underskott förra året, och i år väntas det bli ännu större. Men nu kommer fjolårets underskott avskrivas.

Historien om stora skogsmässan

Umeå Årets Skogsnolia, den 13-15 juni, är 15:e upplagan. Ursprunget till den stora skogsmässan letar sig tillbaka till slutet av 1970-talet.