Torsdag 23 januari 2020

Västerbottningen

Läs om
Nyheter

Kommuner önskar mer statsbidrag

UMEÅREGIONEN Umeåregionens kranskommuner välkomnar statliga välfärdspengar, men vill ha mer. "På sikt går det inte att fortsätta att bara spara och spara", säger Christina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm.

Fortsatt tennis i Vännäsby

Vännäsby Nu är det klart.Tennisplanen vid Olofsborg i Vännäsby blir kvar. "Det började gå rykten på byn att tennisplanen skulle läggas ned", förklarar Kent Forsgren som la ett medborgarförslag.

Mer hållbar naturturism

Sverige Regeringen satsar 5 miljoner kronor extra på en strategi 2020 som ska användas till att marknadsföra Sverige som en attraktiv besöksdestination inom bland annat naturturism.

Vännäs

Storskalig cidersatsning

Vännäsby Brännlands cider har sökt och beviljats drygt nio miljoner kronor i stöd för en storskalig satsning på en anläggning för äppelodling på tio hektar.

Regionen

Kommunal oro för vägbelysning

Umeåregionen Trafikverket föreslås ta över ansvaret för kommunala belysningsstolpar på statliga vägar ute i kommunerna. Men kommunerna får först bekosta upprustningen. Alternativet är att de rivs.

Sportlov i fjällen allt dyrare

Sverige På några år har kostnaderna för en vecka i fjällen under sportlovet ökat med en tredjedel, uppger Länsförsäkringar.

Vägbelysningar behöver bytas av säkerhetsskäl

Sverige De flesta av landets vägbelysningar byggdes med bilister i fokus. En del belysningsanläggningar gör i dag mer skada än nytta, menar Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Lärkeryd blir vd för skogsjätte

Länet Pär Lärkeryd blir vd när skogsägareföreningarna Norra och Norrskog går samman i en ny koncern. Det föreslår de båda bolagens styrelser.

Fler företag såg dagens ljus

Länet 17 procent fler företag startades i Västerbotten på 2010-talet jämfört med årtiondet före. "Det har helt enkelt blivit mer accepterat i samhället att vara företagare, entreprenör och mångsysslare", menar Företagarnas regionchef.

Vindkraft ökar risken för dammbrott

Länet Med mer vind- och solkraft ökar vattenkraftens betydelse som reglerbar energikälla. Det kan innebära ökade risker för dammsäkerheten, särskilt vintertid.

Vattentapp vid låga elpriser

Länet När inte priset är tillräckligt högt väljer allt fler vattenkraftsproducenter att spilla ut vattnet. Därmed ökar risken isbildning som kan leda till allvarliga skador på luckor och dammar.

50 000 kronor i 7-milapotten

ROBERTSFORS 50 000 kronor finns i potten när den 50:e upplagan av skidloppet 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors åks denna vinter söndag 16 februari.

Holländska turister ska lockas till isen i Tavelsjö

Tavelsjö Isbanan i Tavelsjö fick en något försenad start i år. Men sedan i helgen är banan öppen för både motionärer och friluftspersoner. Nytt för i år blir att isbanan samarbetar med en researrangör som tar in holländska turister till området.

Får stöd för hållbart cykelprojekt

Umeåregionen Visit Umeå får stöd från bland annat tillväxtverket för att utveckla besöksnäringen vid nedre Vindelälven.

Förnybart inte utan nackdelar

Länet Förnyelsebar energi är absolut nödvändig för att undvika en klimatkatastrof. Samtidigt kan vindkraftverk ha negativ inverkan på närmiljön.

Byggs allt mer i trä

Bygdsiljum Ett paradigmskifte har inträffat i Sverige när det gäller användningen av trä vid större byggkonstruktioner. Klimatdebatten har varit en drivkraft.

Rekordhögt trähus i Umeå

Umeå Ett av norra Sveriges högsta trähus kan beskådas på Mariehem i Umeå. Fastighetsbolaget Rikshem har byggt 142 lägenheter fördelade på tre hus. Samtliga byggda med trästomme.

Åtgärder mot buskörning inför jubileumslopp

Vindeln/Robertsfors Ingen buskörning i spåren utan bara glada åkare. Det är vad John-Eric Sundh och övriga organisationen hoppas på inför 50:e upplagan av 7-mila i februari.

Grönt ljus för trafiklärare

Vännäs Västerbotten har beviljats 19 av 30 yrkeshögskoleutbildningar, varav trafiklärare är en som fått grönt ljus. Trafiklärarutbildningen vid Liljaskolan är nu tryggad till sommaren 2023.

Klimatanpassat flyg i Övik

Gideå I februari börjar flygbolaget BRA trafikera mellan Örnsköldsvik och Bromma. "Vi satsar hårt på att hjälpa resenärer att minska sina klimatavtryck", kommenterar kommunikationschefen.

Fossilfria bussar i kranskommunerna

Umeåregionen Efter årsskiftet började 15 biodieseldrivna bussar trafikera stomlinjerna mellan Bjurholm, Vännäs, Vindeln, Nordmaling och Umeå. Utvecklingen mot ett hållbart samhälle ska inte endast ske i storstäderna, förklarar operatören.