Torsdag 9 april 2020

Västerbottningen

Läs om
Nyheter

Tre nya döda i Västerbotten

Länet I dag torsdag rapporterar regionen att ytterligare tre personer avlidit till följd av covid-19 i länet, två under dagen och en i tisdags.

Färre köp av svarta tjänster

Sverige Svenskarna köper allt mer sällan svarta tjänster, enligt en undersökning från Skatteverket. Totalsumman har minskat från 11 miljarder 2005 till tre miljarder förra året.

Vännäs

Hörnan flyttar till kyrkan

Vännäs Efter snart fem år lämnar Café Hörnan sitt centrala läge och flyttar ett stenkast bort till Johanneskyrkan. "Det är en ekonomisk fråga", säger Annelie Bäck, diakon.

Bjurholm

Kräver åtgärd i Bjurholm

Bjurholm Kommunen arbetar inte tillräckligt mycket med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på ett av Bjurholms äldreboenden. Det menar tre skyddsombud som lämnat en skrivelse till arbetsmiljöverket.

Umeå

Kämpar för att rädda företag

Umeåregionen Myndigheter och näringsliv organiserar sig nu på alla nivåer för att mildra coronapandemins effekter. "Nu handlar det om kraftsamling", säger Jonas Nordin, regionchef Företagarna Västerbotten.

De bilarna stjäls oftast

Sverige Vissa bilmärken är betydligt mer stöldbegärliga än andra, åtminstone att döma av den statistik som Svedea sammanställt.

Rekordstor produktion av vindkraftsel

Länet Aldrig förr har vindkraften stått för så stor del av elproduktionen i Sverige som i vinter. Samtidigt ligger priset för elströmmen på rekordlåga nivåer på den nordiska spotmarknaden.

Massiv utslagning hotar

Sverige Inom två månader riskerar tre av tio sällanköpshandlare att tvingas stänga sina verksamheter. "Läget är allvarligt", säger Karin Johansson, vd Svensk Handel.

Ovisshet och oro

Nordmaling Ännu har inte värsta coronastormen dragit in, och ingen vet när den är över. "Ingen vet vad som händer", konstaterar Conny Nordendahl och Sophie Jakobsson, näringslivsutvecklare i Nordmalings kommun.

VIDEO: "Vi ser en ökning nu"

Länet I dag höll Region Västerbotten en presskonferens med anledning av coronapandemin.

Första dödsfallet i länet av corona

Länet/Skellefteå I dag måndag avled för första gången en person i Västerbotten till följd av det nya coronaviruset.

Sune fixade storfångsten

Nordmaling På självaste första april fångades en bamseöring på Nordmalingsfjärdens is utanför Rödviken. "Jag blev ganska förvånad att den var så stor", säger Sune Höglander i Nordmaling.

Alexandra tar över Bjurholms Golfrestaurang

Bjurholm Kommande sommar drivs Bjurholms Golfrestaurang i ny regi. "Det känns mycket roligt och spännande", tycker Alexandra Lindström.

Misstänkt Coop-rånare häktad

Vännäs Mannen som har suttit anhållen misstänkt för rånet mot Coop i Vännäs häktades på fredagen.

Färre personal hos äldre

Vännäs Lokala förhandlingar mellan Kommunal och arbetsgivaren om nedskärningar i äldreomsorgen avslutades i oenighet. Det innebär lägre bemanning på tre äldreboenden.

LISTA: Så mycket stöd får länets kommuner

Länet I dag presenterade staten den preliminära fördelningen av stöden till kommuner och regioner till följd av coronakrisen.

Kommuner stöttar företagen

Länet Förlängd betalningstid för fakturor, snabbare utbetalning till lokala företag och hyresfritt för handel som är hårt pressad. Kommuner i Umeåregionen stöttar de lokala företagen.

Staten stöttar med 20 miljarder

Nordmaling Regeringen och samarbetspartierna har enats om att tillskjuta 15 miljarder kronor extra till landets kommuner och regioner i år, utöver de 5 miljarder som överenskoms i början av året.

Vindeln ger 700 000 i stöd till småföretagarna

Vindeln Vindelns kommun tillsätter 700 000 kronor som stöd för de lokala småföretagen. Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagseftermiddagen.

Minskad handel blir prövning för butikerna

Vindeln För flera butiker i Vindeln har ett förändrat köpbeteende inneburit dålig försäljning. "Om affären får lägga ner så tror jag inte att någon annan kommer öppna nytt efteråt", säger Katrin Långström på Skostället i Vindeln.

Nya råd till allmänheten

Sverige I dag onsdag gick Folkhälsomyndigheten ut med nya råd till allmänheten med anledning av coronapandemin.

Strid ström av varsel i länet

Länet Coronapandemin utlöser en strid ström av varsel om uppsägning. I Västerbottens län handlar det om 240 personer som är berörda under mars.