Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Det kan bli ett lite ovanligt midsommarfirande för många. Foto: ARKIV

Att tänka på för en smittfri midsommar

Länet · Published jun 17, 2020 at 13:50

Midsommarafton närmar sig men många av de klassiska traditionerna kan behöva anpassas för att inte öka risken för att sprida coronavirus.

– Vi vill fortsätta att hålla i den positiva trend vi har, och att vi hjälps åt att bromsa smittan även en sådan här helg, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare för Region Västerbotten, och fortsätter:

– Försök att kombinera midsommarfirande på ett sätt som överensstämmer med våra råd. Man kan gärna ses utomhus i mindre grupper, kanske umgås med de man har närmast, till exempel familj. Visa att du bryr dig om de som kanske avstår att ses under den här tiden. Midsommarhälsningar kan skickas digitalt, säger Gunilla Persson.

Det gäller framför allt att hålla på Folkhälsomyndighetens vid det här laget välbekanta rekommendationer om avstånd och hygien.

– Om man ändå vill träffas flera så kan man duka på fler bord än vanligt, så att alla sprider ut sig. Det gäller att hitta umgängesformer som fungerar samtidigt som vi håller avstånd till varandra. Så om du kan: ställ inte in – ställ om istället!

Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Sport