Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Alf Söderlund brinner för bygden

Byautveckling i Rödåsel är närmast synonymt med Alf Söderlund som under många år arbetat för att utveckla sin bygd.
– Jag vill ju att det ska hända någonting och så länge jag orkar vill jag vara med och bidra i utvecklingen, jag känner att så gör man bara, berättar den 70-åriga eldsjälen.

Rödåsel · Published sep 18, 2021 at 06:15

– Jag har jobbat på Volvo i 43 år. De sista 15 var jag fackligt förtroendevald. Sedan blev jag ordförande för alla tjänstemännen inom Volvo Sverige för unionen.

– Så jag hade nästan klippkort till Göteborg och var där i princip varje vecka, berättar Alf Söderlund där vi sitter i hans kök i Rödåsel.

– Det har varit spännande och utmanande förhandlingar inom Volvo. Både positiva och mindre roliga.

Hustrun Barbro är nyss hemkommen efter en promenad och plockar fram kaffe och fika.

– Jo han är en förhandlare och är ganska så tjurig, inflikar hon.

Vi sitter i köket i hennes föräldrahem i Rödåsel där de bott tillsammans sedan 1982 då de flyttade hit från Umeå.

– För 40 år sedan fick jag frågan från bygdeföreningen om jag kunde tänka mig vara ordförande, sedan dess har de inte blivit av med mig, berättar Alf om början på sitt engagemang för bygden.

I dag sitter han med i ett antal olika föreningar och styrelser. Han visar upp sin att göra-lista som innehåller allt från att stångas med banken för byåldersmännens räkning, att försöka ordna LSS-boende till området, att finslipa på den nya badplatsen vid hundsjön och planer på utomhusbio.

– Det är vad jag har i veckan, några stolpar i alla fall, berättar han.

Bakgrunden som facklig förhandlare kommer väl till pass när man vill driva igenom ett projekt. Får man ett nej så gäller det att sätta sig in i varför, och sedan hitta andra vägar eller att skapa förutsättningar för att senare få ett ja, resonerar han.

– Ibland får man försöka arbeta sig bakåt och vara anpassningsbar för att komma vidare.

Det kanske senaste exemplet är önskemålet på en förskoleavdelning i Rödåsel. Där ordnade dagbarnvårdarna och Alf en egen lösning i bygdegården som snabbt visade sig vara både framgångsrik och i behov av nya lokaler. Till sist såg även kommunen behovet och har nu beslutat att det ändå ska bli en förskola i Rödåsel.

– Jag tror vi måste försvara vår position, annars går allt till stan och till centrum. Om de beslutande politikerna sitter där så går ju det mesta dit. De är generösa med bidrag och stöd om vi gör jobbet, säger Alf som även är aktiv inom Hela Sverige ska leva.

Blir du aldrig trött på att ta dig an alla de här projekten?

– Jodå nog blir jag trött och less, ibland. Då måste jag fara ut och motionera, paddla, simma eller cykla, säger Alf som alltid vill få in i alla fall ett träningspass om dagen.

– Men blir det två så känns det bättre. Sedan är det bra att ge sig på några korta och snabba projekt också. Någonting som går att genomföra fort. Man behöver kickar för att man har lyckats.

Får du det av att genomföra såna här projekt?

– Ja det får jag.

Plötsligt avbryts intervjun av tonerna från AC/DC:s rockklassiker Highway to Hell. Det är banken som ringer upp angående bygdemännens pengar.

Alf förklarar sitt ärende och får till sist veta att han kommer bli uppringd igen lite senare av en ny tjänsteman som kan hjälpa honom bättre. Ett litet steg på veckans att göra-lista är avklarat.

Vad har du lärt dig av arbetet?

– Har jag lärt mig någonting alls, skattar han till svar.

– Jomen det är ju viktigt att vissa frågor måste man vara flera om. Vi måste hjälpas åt, det är en nyckel i utvecklingsarbetet att man lyckas involvera fler. Det är en stor framgångsfaktor, tillägger han efter lite eftertanke.

Han visar en fråga han ställde på Facebook om eventuella önskemål på aktiviteter för barn och unga under höstlovet.

Den första frågan fick väldigt lite respons så efter några dagar, när tanken fått marinera lite så testade han på nytt. Då plötsligt började idéerna spruta och Alf fick i uppgift att ansöka om bidrag från kommunen till en spökstig.

– Engagemanget triggar andra i byn att vara med. Men det krävs ju någon som dra igång det, konstaterar Barbro.

Vi måste försvara vår position, annars går allt till stan och till centrum.

Alf Söderlund

Ålder: 70

Bor: I villa i Rödåsel

Familj: Hustrun Barbro sedan 45 år, två barn och sex barnbarn.

Tidigare yrke: Fackligt förtroendevald inom Volvo.

Fritid: Motionerar, gärna två pass om dagen.

Musik: Då är det nog 70-tals pop. Jerry Lee Lewis och amerikansk boogierock.

Smultronställe: När jag får paddla kajak på Vindelälven.

Blir glad av: När jag lyckas med såna här utmaningar, som med sparbanken, kommer jag fram när andra har kört fast. Sedan blir jag väldigt glad över andras framgångar också.

Okänd talang: På Höga kusten trail var jag äldst på banan, och jag kom relativt långt fram. Det var roligt.

Det bästa med Rödåsel: Det är en fantastisk natur här omkring.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport