Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Birgitta är årets konststipendiat

Sedan barnsben har konst i flera av dess former varit en stor del av Birgitta Berggrens liv.
Nu uppmärksammas hon av Nordmalings Konstförening, som tilldelar henne årets konststipendium.
– Jag känner mig mycket hedrad och glad, säger Birgitta Berggren.

Nordmaling · Published okt 2, 2021 at 06:15

Till föreningens konststipendium på 5 000 kronor hörde också en utställning i Klas Engman-museet i Nordmaling, där totalt 29 skulpturer och målningar av Birgitta Berggren visades mellan den 18 och 26 september.

Vernissagen lockade många besökare som var nyfikna på Birgittas konst.

– Det var proppfullt. Men det beror inte bara på mig. Det berodde nog också på att pandemin håller på att ta slut, och att folk ville komma ut, säger hon blygsamt.

Men intresset gladde henne.

– Oja, det var så trevlig stämning. Jag fick mycket blommor, det var som om jag fyllde år. Många vänner kom också hit, och det uppskattar jag verkligen.

Birgitta Berggren har visat upp sin konst i Nordmaling, Umeå, Stockholm med flera platser i landet de senaste 25 åren, men utställningar är inte något som styr hennes konstnärskap.

– Visst är det kul att ställa ut. Man tittar litegrand med nya ögon när man ser på det man gjort på en gallerivägg.

Birgitta Berggren fortsätter:

– Men jag vill känna mig fri i mitt skapande. Drivkraften är inte att ställa ut eller att sälja, utan det är en nödvändighet för mig att hålla på med bild och form. Jag har väl något inre som puttar på mig hela tiden.

Birgitta Berggren är född i Umeå, men uppvuxen i Ursviken utanför Skellefteå. Hennes far drev ett snabbköp i Ursviken som hette Tjernströms. Båda föräldrarna var konstintresserade och hade vänner som var konstnärer.

– Jag har hållit på med bild och form och allt möjligt sedan jag var barn. Jag klippte pappersdockor, målade och tecknade. Jag hade stor glädje av det.

Som 18-åring flyttade hon till Stockholm och började på Konstfack, där hon studerade skulptur och målning mellan 1961 och 1963.

– Jag var jätteglad att jag kom in och vi hade väldigt bra lärare. Vi hade inte så mycket fritid, men jag gick ofta på utställningar och museer i Stockholm.

Hennes lärare ville att hon efteråt skulle söka till Konstakademin.

– Men jag vågade inte, utan utbildade mig till bildlärare i stället. Jag tänkte att då hade jag i alla fall en trygg försörjning. Det hade jag med mig hemifrån.

Birgitta Berggren arbetade sedan 35 år som bildlärare vid flera gymnasieskolor i Stockholm, bland andra Södra Latin och Skärholmens gymnasium. Hon har också hunnit med att ta en filkand i konstvetenskap och etnologi.

– Jag trivdes väldigt bra med eleverna och lärarjobbet, säger hon.

Birgitta arbetade med sin egen konst i mindre skala parallellt med sitt lärarjobb. Som pensionär har hon fått mer tid över till eget skapandet, och 1997 hade hon sin första utställning.

– Det här är en stor del av mitt liv. Jag kan inte låta bli, för det är så spännande, framhåller hon.

Birgitta plockar fram ett papper där hon har skrivit ned några tankar om hur hon ser på konstnärskapet:

"Att arbeta med skulptur och måleri är för mig ett stort äventyr. Jag vet inte riktigt var jag hamnar eller vad jag träffar på. Magi kan uppstå när man minst anar det. Arbetet pågår till målningen-skulpuren sagt sitt".

Hon säger också att hon är intresserad av slumpen.

– Ja, vad som dyker upp. När jag målar kan det plötsligt dyka upp figurer i målningen, och då får de vara med ibland.

I somras dök också möjligheten upp att medverka i Florensbiennalen, en stor internationell konstutställning som arrangeras i den italienska staden vartannat år. Birgitta berättar att hon tvingades tacka nej av familjeskäl.

I dag delar hon och hennes man Sören tiden mellan en lägenhet i Stockholm och Baggård utanför Nordmaling, där paret bor i makens släktgård.

– Det är en väldigt trevlig by att bo i, alla är vänliga. Där har jag också en ateljé och vi trivs jättebra.

Birgitta Berggren ser i dag inget slut på sitt konstnärskap.

– Jag fortsätter till penseln ramlar ur handen på mig, och jag inte kan hålla i verktygen.

Jag fortsätter till penseln ramlar ur handen på mig.

Birgitta Berggren, konstnär

Ålder: 77 år.

Familj: Maken Sören och en son som är arkitekt.

Bor: I Baggård och Stockholm.

Intressen: "Jag är konstnörd, så bild och konst har varit mitt stora intresse sedan jag var barn. Jag tror på ett fungerande bildspråk."

Fritid: "Kulturlivet, som har ett stort utbud i Stockholm. Jag tycker också om att gå i skogen".

Smultronställe: "Det är mitt trädgårdsland".

Blir glad av: "Jag tycker om att umgås med människor, och att utbyta tankar".

Läser: "Jag är allätare. Just nu håller jag på med boken Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn".

Favoritkonstnär: "Jag tycker mycket om 1900-talskonst, bl a Marcel Duchamp tycker jag är bra, han är orädd och nyskapande".

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport