Lördag 25 januari 2020

Västerbottningen

Casper – talang med guld i sikte

Artonåriga Casper Fredriksson från Böjern, Vindelns kommun, är en lovande talang inom skyttesporten. Redan 2016 blev han den yngsta guldmedaljören någonsin i Elitserien och förra året tog han guld i nordiska mästerskapet i Norge.

Böjern · Published aug 31, 2019 at 06:15

– Far och mor blev less för jag satt aldrig still, säger Casper Fredriksson och skrattar.

Så förklarar skyttehoppet från Böjern varför han som sexåring fick börja med luftgevär.

– Då satt han ju still i alla fall i någon timme, berättar pappa Mathias Fredriksson och skrattar han med.

Sedan dess har Casper fortsatt med skyttesporten. Han bytte luftgeväret mot större alternativ som small högre och avstånden han sköt på ökade.

Skyttet lärde honom koncentration och lugnade ner honom en hel del, berättar pappan.

– Det är väldigt mycket en mental sport, man ska hålla nerverna i styr och får inte bli nervös när man tävlar resonerar Casper.

Det sistnämnda är kanske lättare sagt än gjort. Vi tittar på ett filmklipp när Casper sitter och väntar på sina poäng under nordiska mästerskapet i Norge förra året. Nervositeten blir mer och mer tydlig i takt med att hans poäng tillkännages och han kryper närmare och närmare guldet. Han vann för övrigt tävlingen och visar stolt upp pokalen.

Casper Fredriksson skjuter för den välrenommerade klubben Ramselefors skytteförening. Han lever upp till klubbens goda rykte och har flera välfyllda lådor med medaljer och priser som han samlat på sig under åren.

Men skyttet fungerar även som ett sätt att koppla av och rensa tankarna inför exempelvis nationella proven i skolan.

– Då kanske jag far och skjuter en kväll för att stressa av mig, då rensar man huvudet och är mer alert när man kommer hem, berättar han.

Livet i Böjern innebär långa skolveckor för Casper, uppemot 50 timmar i veckan med pendling inräknat. Han läser till CNC-tekniker på Dragonskolan i Umeå och då blir det vanligtvis mindre tid och ork för träning.

– Jag är rädd att om man tar i för mycket så dödar man intresset, reflekterar han.

Samtidigt hoppas Casper hinna med att ta guld i varje disciplin inom 50 och 300 meter medans han fortfarande är junior. Än så länge har han tagit två av sju guldmedaljer och har en hel del silvermedaljer från de övriga grenarna.

Vi går mot den lilla skjutbanan på baksidan av tomten och pappa Mathias visar vägen. Flickvännen Jennifer Gustafsson följer med, även hon är en lovande skytt med bland annat ett JSM-guld i korthållskytte bland sina bedrifter.

Vi kommer fram till den lilla skjutbanan där familjen har satt i ordning ett trä däck och markeringar på 30 meter och sedan var tionde meter efter det.

Banan används mestadels till att skjuta in sikten och det längsta avståndet de kan skjuta på är 100 meter, berättar Mathias Fredriksson. Banan i Ramsele är betydligt bättre menar både far och son, men ibland kan det vara bra att ha en bana när till hands. Vintertid skjuter Casper däremot inomhus i anläggningen i Vindeln, berättar han.

Nu till hösten hägrar även ett nytt intresse för Casper Fredriksson, han har nyligen tagit sin jaktlicens och planerar att vara med på älgjakten det här året.

– Gud vad roligt, äntligen, säger Casper som följt med på älgjakt ända sedan barnsben.

Han ser rejält mycket fram emot jakten som han och pappan försöker pussla in mellan höstens skyttetävlingar. Han hoppas så klart få skjuta en älg redan i år.

Efter gymnasiet hoppas Casper kunna bosätta sig någonstans i närheten av familjen i Böjern.

Han går för närvarande som lärling på ett industriföretag i Vindeln och hoppas kunna jobba kvar där efter gymnasietiden.

Casper Fredriksson menar att det finns goda möjligheter att bo kvar i bygden och att hitta arbete.

Att flytta in till någon större stad lockar däremot inget vidare.

Han tror själv att skyttet är en sport han kommer fortsätta med hela livet.

– Ja det har blivit som en sjukdom, det är roligt när det smäller och det är roligt att se resultatet, berättar han med ett leende.

Det har blivit som en sjukdom. Det är roligt när det smäller och det är roligt att se resultatet.

Casper Fredriksson

Ålder: Nyss fyllt 18 år.

Bor: I Böjern strax utanför Hällnäs.

Familj: Mamma, pappa, lillebror.

Husdjur: Två hundar, en stor och en liten.

Sysselsättning: Läser till CNC-tekniker på Dragonskolan

Tittar på: How I met your mother, såg ett avsnitt på TV och insåg att jag måste se den en gång för alla.

Intressen: Bilar och motorer av äldre modell.

Favoritgren i skytte: Kaliber 6,5 på 300 meter, det smäller mer och är ett bättre skjutprogram.

Stolt över: Förstaplats i elitserien 2016 och förstaplats i nordiska mästerskapen där jag skjöt 345 av 350 möjliga poäng.

Tränar: Egentligen för lite men som mest tre gånger i veckan.

Drömresmål: Att åka till Norge och få köra runt med bil.

Svår film drar ingen publik

Åmsele Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.

Partiklar kan orsaka ohälsa

Vännäs Flera medarbetare vid vård- och omsorgsförvaltningens kontor lider av byggnadsrelaterade besvär. Nu kan dock ansvariga inom kommunen vara en lösning på spåren.