Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Fredrik lever sig in i medeltiden

Medeltiden är en stor del av Fredrik Svenssons liv. Han hade nyss ett medeltidsbröllop, tränar äldre barn med svärd och sköld och ska själv tävla i det. Nu väntar en spännande tid med det nya företaget Nordfrost där han och kollegorna ska brygga mjöd.

Vännäs · Published sep 25, 2021 at 06:15

Sedan Fredrik var liten har han tyckt om historia och religion, och framför allt har han varit fascinerad av medeltiden. På senare år har intresset blivit en allt större del av hans liv. Han är en av grundarna till vikingaföreningen Nordfrost, som är en del av en större, internationell förening.

För ungefär ett år sedan började Fredrik och hans vänner Robin Kadergran och Pierre Stam spåna på idén att starta ett företag som gör mjöd, med samma namn som vikingaföreningen.

– Robin har alltid varit duktig på smaker och är en talang i köket, och han har hållit på med mjöd, berättar Fredrik och tillägger:

– Jag och Pierre har varit bästa vänner i 23 år och är oskiljbara. Pierre har Asperger och är otroligt duktig på att analysera och gotta sig i pappersarbete som jag hatar. Jag har Adhd och är väldigt framåt och gillar att prata och sälja, så vi jobbar jäkligt bra ihop.

Mjöd är ett honungsvin som var populärt under vikingatiden. Nordfrost gör sitt mjöd på honung, vatten, jäst och frukter. Jästen dödar de med kyla. De brygger mjödet i tre till fyra veckor och sedan ska det stå i flaskan ungefär lika länge.

– Det är kultur på flaska, säger Fredrik.

Företaget startade den första september och ägs av Fredrik och Pierre, medan Robin hjälper till. Allt material är inköpt men ännu saknas en lokal. Målet är att hitta en lokal i Vännäs.

– Vi vill att det ska vara lokalt. Om vi hade fått det som vi ville hade vi bryggt mjödet i en stuga mitt ute i ingenstans, så att vi kan vara så nära naturen som möjligt.

Trots att företaget ännu inte har kommit igång så har de redan flera intressenter. De har bland annat fört diskussioner med Systembolaget och restauranger i närheten. Nästa sommar är planen att sälja mjödet på en pop up-pub i Visby under Medeltidsveckan.

– Det känns jättebra! Men jag är inte förvånad över att det har gått bra, mjödet är ju så gott, säger Fredrik och skrattar.

När Fredrik gifte sig med sin Paula i augusti hade de ett medeltidsbröllop i trädgården. Då bjöd de gästerna på 40 liter mjöl och varenda droppe gick åt. Både Paula och Fredrik klädde sig i tidsenliga kläder, och även ceremonin inspirerades av medeltiden.

– Han som höll i ceremonin, min goda vän Sölve Svartskägg, läste på mycket innan för att det skulle bli så traditionellt som möjligt. Vi band ihop våra händer, för att binda ihop våra öden.

– Jag var stressad och pirrig till en början, men sedan blev det jättetrevligt, säger Fredrik om det unika bröllopet.

Förutom att vara företagare jobbar Fredrik även inom vården och som personlig tränare. Dessutom läser han några kurser på Komvux för att han vill skola om sig inom vården. Tro det eller ej så finns det även tid för lite fritid däremellan, och då har vikingaföreningen en given plats.

För ett år sedan var Fredrik med och startade upp två barngrupper, där den yngre gruppen får leka och göra hinderbanor, medan de som är över 12 år får träna med svärd och sköld. Men om man är under 18 år så måste föräldrarna ge sitt medgivande.

– Jag tycker att barn har rätt att röra sig, även under covid, säger Fredrik som är huvudinstruktör.

Vad tycker barnen om att träna med svärd och sköld?

– Barnen är jätteglada, och det är roligt att det bara kommer fler och fler, säger Fredrik som skulle vilja se fler tjejer i den äldre åldersgruppen.

Fredrik tränar även själv med svärd och sköld, och i oktober ska han för första gången vara med i en nationell tävling. De som går vidare får sedan tävla i ett världsmästerskap i Finland nästa år.

Fredrik har både svärd och rustningar i sitt hem, och han hoppas att han framöver kan besöka skolor för att visa upp sakerna i samband med historielektioner.

– Det är ett bra sätt att visa hur det var under medeltiden, att det inte var så mycket glamour som man ser på tv.

Om vi hade fått det som vi ville hade vi bryggt mjödet i en stuga mitt ute i ingenstans.

Fredrik Svensson

Ålder: 32 år.

Född: Mellerud.

Bor: Vännäs.

Familj: Frun Paula och barnen Felicia, Thor och Vidar. Hundarna Alma och Pickles.

Yrken: Företagare, personlig tränare, studerar och jobbar inom vården.

Fritid: Hövding i vikingaföreningen Nordfrost, som är en del av en större förening.

Aktuell: Grundare till det nya bryggeriet Nordfrost, och ska delta i en nationell tävling i svärd och sköld i oktober.

Favoritfilm: Sling Blade.

Lagar helst i köket: "Det som finns i kylen, det blir mycket grytor".

Okänd talang: Kan growla.

Vad du tycker om Vännäs: "Det är en bra bygd för barnen. Det påminner mig om Dals Rostock, och känns som hemma fast det är 100 mil bort".

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport