Torsdag 9 april 2020

Västerbottningen

Helena influerar över hela världen

Hon har 204 000 följare runt hela jordklotet. Men i Bjurholm är hon relativt anonym. Influencern Helena Löfstedt.
– I dagarna har jag startat eget företag, där är jätteroligt att börja kunna ta betalt, säger Helena.

Västerås · Published nov 3, 2018 at 07:15

Helena Löfstedt bor sedan 15 år i byn Västerås, dryga milen från Bjurholm upp längs västra Öreälvsdalen, i ett klassiskt rött hus med vita knutar.

My little red house är också namnet på Helena Löfstedts instagramkonto där hon lägger upp bilder med heminredning som röd tråd.

Verksamheten började när hon var mammaledig.

– Jag kände mig lite asocial av att gå hemma hela dagarna och fick tipset att börja blogga. Eftersom jag alltid gillat inredning började jag fota.

Det egna hemmet är utgångspunkten. I början räknades följarna i tio- och hundratalet.

– Målet i början var 500 följare, när jag nådde dit kändes det jättestort.

Det är inte så att genomslag på sociala medier sker lättvindigt och slumpmässigt.

– Tvärtom, det ligger jättemycket arbete bakom, det gäller att hela tiden känna in vad som går bra, förstå vad folk vill ha och samtidigt vara unik. Viktigt är också att bjuda på sig själv och var mycket aktiv med att ställa frågor och besvara frågor.

En ytterligare dimension handlar om att förstå programvarorna, de så kallade algoritmerna, som väljer ut, prioriterar och fördelar materialet på de sociala medierna.

– Kvällstid är bra tidpunkter att lägga ut, men på andra sidan jordklotet är ju natt och dag omvända, så därför gäller det att posta både morgon och kväll.

Det har inte gått spikrakt. Efter barnledigheten hade Helena 10 000-15 000 följare, vilket kändes som ett vägskäl.

– Då funderade jag på att lägga ner, eftersom jag tänkte att jag inte skulle ha tid.

Efter att köket renoveras för fyra år sedan lever hon mitt i en inredningsdröm. I våras skaffade hon sig webbsida, då låg hon på cirka 120 000 följare.

– Det är egentligen sista året det exploderat, idag har jag 204 000 följare.

Samtidigt har företag börjat höra av sig, med önskemål om samarbeten. Exempelvis stora heminredningskedjor, där Helena arrangerat bilder på bestämda teman utifrån deras kollektioner, som läggs upp i henens instagramflöde.

– Inför julen har jag kontrakt på samarbeten, så snart åker julpyntet fram för fotografering.

Helena definierar sig som ”Influencer from Västerbotten”, med ”Swedish countryside” som lokalisering.

– Jag har alltid velat bo på landet. Jag märker att den största mängden följare gillar sådant de själva kan göra, man behöver inte bo i ett slott för att kunna förverkliga drömmar.

Flest följare har hon i USA, Sverige och Norge, följt av England och Turkiet.

Helena är på många sätt ovanlig. Ingen som träffar henne anar att hon är maskinförare och till vardags arbetar som lärare på bygg- och anläggningsprogrammets maskinförarutbildning på Liljaskolan i Vännäs. Tillsammans med en kollega är en av endast fyra kvinnliga lärare i samma ämne i Sverige.

– Köra grävmaskin är verkligen det bästa jag vet, det är kreativt, skapande och man får någonting gjort. Jag har verkligen ett drömjobb. Men instagrammandet tar supermycket tid och jag måste börja bestämma mig.

I dagarna har Helena startat enskild firma. Affärsidén är homestyling, föreläsningar och att bistå andra företag att lyckas på sociala medier och öka sin omsättning.

– Jag ser att det finns många små butiker och företag i mindre kommuner som jag skulle vilja stötta och hjälpa att komma ut på social medier. Butikerna ligger där de ligger men på internet finns en oerhörd marknad.

– Det finns de som bara har 40 000 följare och lever på sin webbförsäljning.

Huset genererar oavlåtligt nytt material till instagramflödet. En stor tillbyggnad håller på att färdigställas, där inredningsfasen inte är långt bort.

– Jag har planlösningen i huvudet, säger Helena

På tomten finns ytterligare sex byggnader ”i varierande storlek och förfall”.

– Jag måste ha något att göra, annars blir jag knäpp. Någonstans önskar jag att dygnet hade 48 timmar.

När jag nådde dit kändes det jätte-
stort.

Helena Löfstedt

Ålder: 34 år.

Bor: Västerås, Bjurholm.

Familj: Maken Jörgen och två barn.

Yrke: Maskinförare, lärare bygg- och anläggningsprogrammet på Liljaskolan i Vännäs.

Influencer: ”Någon som genom sin livsstil inspirerar andra i deras vardag och som företag gärna samarbetar med som reklampelare. Nätverk är idag värt pengar, liksom kunskapen att slå igenom och nå ut till många.”

Instagram: Gratis mobilapplikation för delning av foton samt socialt nätverk som lanserades 2010. Namnet är en kombination av ”instant” och ”telegram”. 

Instagramadress: @mylittleredhouse

Hemsida: www.mylittleredhouse.se

Fototips: ”80 procent av bilderna tar jag med mobilen.”

Framgångsrecept: ”Arbeta hårt, känna in vad folk vill ha och samtidigt vara unik.”

Tre nya döda i Västerbotten

Länet I dag torsdag rapporterar regionen att ytterligare tre personer avlidit till följd av covid-19 i länet, två under dagen och en i tisdags.

Hörnan flyttar till kyrkan

Vännäs Efter snart fem år lämnar Café Hörnan sitt centrala läge och flyttar ett stenkast bort till Johanneskyrkan. "Det är en ekonomisk fråga", säger Annelie Bäck, diakon.

Kämpar för att rädda företag

Umeåregionen Myndigheter och näringsliv organiserar sig nu på alla nivåer för att mildra coronapandemins effekter. "Nu handlar det om kraftsamling", säger Jonas Nordin, regionchef Företagarna Västerbotten.

Kräver åtgärd i Bjurholm

Bjurholm Kommunen arbetar inte tillräckligt mycket med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på ett av Bjurholms äldreboenden. Det menar tre skyddsombud som lämnat en skrivelse till arbetsmiljöverket.