Söndag 26 maj 2019

Västerbottningen

Lastbilar bakom Kents två företag

Kent Järpeland fick sin första kreativa företagsidé redan i högstadiet och driver redan nu som 22-åring två företag.
– Nästa mål är att ha ytterligare en lastbil, deklarerar Kent som utsågs till ”Årets unga företagare” vid Bjurholms Företagargala som arrangerades i början av denna månad.

Bjurholm · Published dec 1, 2018 at 07:15

Kent föddes och bodde sina första år i just Bjurholm, men hann med några tidiga boendeår i Vännäs och Umeå innan han till årskurs tre var tillbaka i Bjurholm.

– Här trivs jag mycket bra, deklarerar 22-åringen vars stora lastbilsintresse väcktes i mycket unga år.

– Pappa har kört lastbil, två morbröder också där den ena, Tord, blev något av en extrapappa för mig när mina föräldrar skildes. Jag åkte med i bilarna mycket när jag var liten och det var aldrig någon tveksamhet i vilken riktning jag skulle gå, säger Kent.

I grundskolans sista klass, den nionde, skulle eleverna göra ett arbete där Kent säger att han länge hade dåligt med uppslag.

– Mamma hade dock en idé och det blev så att jag köpte en gammal husvagn som jag gjorde om invändigt. Mamma sydde gardiner och nytt överdrag på dynorna medan jag, med hjälp av morbror Tord, fixade det övriga.

När det kort därpå var dags för gymnasiet så…

– Var det självklart att jag skulle gå transport på Liljaskolan i Vännäs. Innan dess hann jag dock, även det under nian, använda påsken till att åka till pappa i Lycksele och klä hans bil.

Sen har det rullat på…

– Det kom därefter någon här i Bjurholm och frågade om jag kunde fixa hans bil, sen tyckte hans kompisar på det åkeriet att det blev bra så då blev det ännu mer jobb därifrån.

När Kent var 18 år startade han en enskild firma för just hyttinredningsuppdragen.

– Det är nu som något av ett familjeprojekt. Mamma Laila syr, mellanbrorsan Patric, som är snickare, bygger skåp och modifierar, lillebror Robert är knappstoppare och sköter allt som har med belysning att göra, berättar Kent med tacksamhet till familjemedlemmarna.

– Jag själv hinner inte med inredningspysslandet så mycket, Patric och Robert har gjort mycket de senaste åren, vi har förresten just gjort klart tre hytter. Helt klart finns det en marknad för det här, säger Kent som själv mest är på ”rullande fot”, eller rättare sagt, på "rullande hjul”.

– Jag kör lastbil, tidigare för ett åkeri från Hudiksvall som 2016 erbjöd mig att köpa en bil. Det har alltid varit en dröm med egen lastbil varför jag tänkte att jag lika gärna kunde prova, berättar Kent som då startade ett aktiebolag för åkerisysslan och nu kör med uppdrag från speditionsfirman Nordprotekt.

– Jag kör allt som går ner i flaket, skrattar han.

– Oftast två svängar per vecka från Umeå eller Skellefteå ner till Mälardalen. Är det ända ner mot Skåne så kanske det bara blir en veckosväng, hur som helst blir det fyra eller fem nätter per vecka boende i bilen, berättar Kent som ser lastbilskörandet som sin huvudprofession, yrke.

– Inredningsbiten är för närvarande ett sidoprojekt vilket jag dock inte vill göra mig av med, säger Kent och medger att även mycket helgtid på hemmaplan ägnas åt lastbilen:

– Den ska tvättas, det kan vara något som ska skruvas, men sen är jag också in till flickvännen (Molly Lindberg) i Umeå och tar det lugnt där om hon inte är hos mig och hjälper mig med lastbilen.

Mål med ditt dubbla företagande?

– En dröm med aktiebolaget är att jag skulle kunna ha en bil till som brorsan Robert skulle få köra. Jag kanske bör hålla mig lugn ett tag till innan jag slår till, vi får väl se om det tar ett eller två år, funderar Kent som blev mycket glad över priset på företagargalan:

– Jag fick en inbjudan, men var inte säker på att jag skulle hinna hem så jag anmälde mig inte. Sen hörde jag att jag var nominerad varför jag självklart såg till att kunna gå dit, berättar ”Årets unga företagare” Kent Järpeland.

– Det var väldigt roligt att få priset. Det betyder mycket för mig som aldrig fått något liknande tidigare.

Kent Järpeland

Fullständigt namn: Kent Gunnar Daniel Järpeland.

Född: 9 januari 1996 i Bjurholm.

Bor: Bjurholm.

Aktuell: Utsågs till ”Årets unga företagare” vid Bjurholms Företagargala för ett par veckor sedan. Han driver två företag, ett åkeri med egen lastbil och ett hyttinredningsföretag.

Fritidsintressen: Lastbilar och familjen med vilka han också jobbar.

Plus med Bjurholm: Lugnt, skönt och fullt med hjälpsamma människor.

Minus med Bjurholm: Det ligger lite avsides till vilket innebär att det blir några mil extra då och då.

Bästa Kentegenskap: Noggrann, jag grottar gärna ner mig i detaljer.

Sämre Kentegenskap: Dålig på att säga nej, jag tar på mig lite för mycket.