Tisdag 25 februari 2020

Västerbottningen

Mikael – profil på Regnbågsveckan

I veckan arrangeras för första gången regnbågsvecka i Nordmaling. I morgon fredag är artisten Mikael Landby inbjuden att tala för elever på Artediskolan.
– Första gången jag sjöng offentligt var på skolavslutningen i nian, jag var enormt nervös, det ska bli kul att komma tillbaka till samma scen, säger Mikael.

Nordmaling · Published feb 14, 2019 at 14:50

Musik och bild har alltid varit Mikael Landbys främsta passioner. Hemma i Tännstrand, där det var glest mellan bebyggelsen, fick han utlopp för båda behoven.

– Det som var bra var att jag kunde sjunga hur högt som helst utan att någon hörde mig, bortsett från mina närmaste grannar Madelene och Anna, som betytt jättemycket för mig.

Inför skolavslutningen i årskurs nio uppmuntrades han av kusinen Madelene att medverka i avslutningskonserten. Att ställa sig framför skolkamraterna var ingen liten sak.

– Skolan var inte min roligaste period i livet, jag var inte jättepopulär och blev mobbad. Jag spelade varken hockey eller fotboll och hängde mer med tjejerna, säger Mikael som precis blivit slagen och kallad bögjävel på rasten.

Men konserten gick bra.

– Det var första gången jag stod inför en stor publik, och whao, folk kom fram och sa att jag var bra.

Känslan?

– Jag skämdes faktiskt och vågade inte sträcka på mig, trots att jag var överlycklig innerst inne.

Bekräftelsen kom lite för sent för att påverka gymnasievalet, där Mikael började estetiskt program på Mimerskolan i Umeå. Direkt efter gymnasiet flyttade han till Stockholm.

– Jag flyttade med ambitionen att jobba med grafisk form, men som av en slump blev det att jag först hamnade i musikvärlden.

Mikael hade varit ute på en krog och sjungit så att en kroggäst reagerade: ”Men gud vad bra du sjunger, ska du inte söka jobb som showartist?”

Sagt och gjoprt. Mikael sökte sig till Vingresor och blev hotellunderhållare på Cypern, vilket följdes av showrestaurangen Wallmans salonger. En ganska vanlig ingång i artistvärlden.

2014 stod Mikael Landby själv på scen i Melodifestivalen, med låten, I am somebody, författad av Susie Päivärinta från ena halvan i duon Lili och Sussi. Bandet hette Pink Pistols, en konstellation med bland annat delar av After Dark.

– Det hade jag aldrig kunna föreställa mig när jag var sex år.

För några år sedan träffade han Elin Bell och Daniel Palm. 2017 släpptes Mikaels skiva i eget namn, med fem låtar.

–Jag skriver när jag får tid över och kommer i rätt känsla. Det handlar mest om misslyckade dejter och olycklig kärlek. Det blir bra låtar.

För något år sedan började Mikael samarbeta med Shirley Clamp. Tillsammans med Elin Bell har de skrivit och producerat hennes senaste skiva.

Vid invigningen av inredningsbutiken Levinn Home i Nordmaling i november stod Mikael Landby för första gången på scen med Shirley Clamp.

Till vardags arbetar Mikael som grafiker med eget företag. Formgivning av hemsidor och bokomslag är huvudsakliga uppdrag. Nyligen gjorde han omslaget till en bok om Lars-Inge Svartenbrandt. Shirley Clamps skivomslag bär också Mikaels signatur.

Musikaliskt är Mikael aktiv i coverbandet Hallå hela pressen, som funnits i 12 år. De spelar på evenemang och fester. I vinter hade de en show på Silja Galaxy.

– Jag har alltid brottats med den musikaliska och grafiska sidan, de har alltid bråkat med varandra om min tid, men nu får jag göra båda sakerna lite som jag vill. Det är världens lyx.

I morgon fredag talar Mikael till årskus sju på Artediskolan i Oasen. Samma scen där han första gången sjöng offentligt i nian.

– Jag ska prata om hur viktigt det är att vara schyssta mot varandra och rädda om sina klasskompisar, eftersom man kan behöva varandras hjälp och lära av varandra, nu och i framtiden.

– Jag ska också prata om att kämpa för att nå sina mål.

Ditt bästa råd till ungdomarna?

– I den åldern ska man framförallt hålla fast vid sin dröm och lita på att man kan hitta en väg fram. Viljan är kanske inte det svåraste utan modet att hålla fast vid det man tror på.

Tack Nordmaling för att ni anordnar regnbågsvecka. Det ska bli fint att komma tillbaka.

Mikael Landby

Född: 26 augusti 1980.

Uppväxt: Tännstrand, Nordmaling.

Bor: Hornstull på Södermalm i Stockholm.

Yrke: Grafisk formgivare, musiker och artist.

Favoritmat: ”Porterstek.”

Läser: ”Försöker läsa ikapp böcker som jag gjort omslagen till.”

Förebild: "Mina föräldrar, de är öppna och har stort hjärta."

Starka sidor: ”Nyfiken och oblyg."

Drömprojekt: ”Att få spela in en skiva med livemusiker, som man gjorde förr, idag produceras musik mest med elektroniska ljud. Skivan ska även släppas på vinyl, som det var förr.”

Att ta sig igenom motgångar: " Handlar mycket om att hitta rätt sammanhang där man hör hemma, och bygga och vårda kontakter, det har jag jobbat mycket med. Är nog väldigt lyhörd och nyfiken på människor."