Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Nina tillbaks i handbollens hetluft

Damernas division två norra i Nordmalings handboll, NHF, har börjat bygga ett nytt seniorlag med stor potential. Det sker under entusiastisk ledning av huvudtränaren Nina Holmberg.
– Att jag tog ett års paus var för att få mer tid för studier och jobb, men jag har saknat tjejerna och handbollen väldigt mycket, säger Nina.

Nordmaling · Published okt 27, 2018 at 07:15

Nina kommer i god tid till mötet i cafeterian på Norrskenshallen. På frågan om hon vill ha en chokladbit svarar hon med ett brett leende.

– Jag är en riktig gottegris, men det får bli till efter träningen.

Nina är uppvuxen i Nordmaling och har gedigen erfarenhet som spelare och tränare. Fram till för två år sedan ledde hon Nordmalings A-flickor, som hon coachat genom SM-gruppspel.

Men i fjol tog hon en paus, samtidigt som flera spelare gick vidare till nya studie- och klubbadresser.

– Själv tog jag min lärarexamen och kände att jag behövde koncentrera mig på mitt nya yrke.

Nina har utbildat sig till fritidspedagog med idrottsinriktning. På Vännäsby skola hade hon hört att det finns en rektor med gott öga till fritidsverksamheten, så hon sökte sig dit och stortrivs nu med jobbet på fritids.

Nina är lång och smal och lever knappast upp till fördomen om handbollspelare som bredaxlade, tunga och hårda.

– Jag var allround och har spelat på alla platser men mest som mitt-6, det är den spelare som rör sig framme på linjen och bråkar med motståndarna, och hugger på kontringar i anfallsspelet.

Nina skulle aldrig kommit på tanken att välja en individuelll sport, hon är en utpräglad lagspelare.

– Jag skapar hellre möjligheter för andra än tar egna avslut, och känner mest glädje när andra skapar. Som person är jag nog den som inte gärna står i centrum och syns.

I tränarrollen bskriver hon sig som en analytiker som både ser helheten och detaljer. Först efter moget övervägande drar hon sina slutsatser.

– Något som gör mig lite ovanligt är att jag alltid lägger upp två olika planeringar inför träning, en för utespelarna och en för målvakterna.

Det brukar sägas att målvakten är halva laget i handboll, så det är ingen dum strategi.

– Lyckas målvakterna har vi vunnit halva matchen, och vi har riktigt bra material i målet i år.

Övriga laget består av 15 utespelare, en utmärkt stomme.

– De har uppvisat starkt försvarsspel, vi kommer att bli farliga för motståndarna resten av säsongen.

Säsongspremiären hemma mot Boden blev en klar vinst (21-11), men matchen därpå mot Kramfors uppvisade mera nedslående siffror (23-16).

– Vi låg under med två bollar när det var tio minuter kvar, då bytte motståndarna upplägg och då tappade vi fokus.

– Vi behöver svetsa ihop laget ännu mer och träna på olika spelsätt och kombinationer. Det gäller att alla spelare blir mer trygga med varandra.

Hur fungerar du under match?

– Jag förlitar mig mycket på mina hjälptränare Stellan och Marcus, det är de som hugger in och driver på. Jag fokuserar mer på att ta in allt som händer och försöker hitta lösningar för att utveckla vårt spel.

Efter sabbatsåret har Nina fått distans men känner även nytt sug efter att bygga upp det nya laget.

– Att skiljas från tjejerna förra året var jätteladdat, de är som min andra familj, det var egentligen inget jag ville.

Säkert har också jobbet som friidspedagog gett nya perspektiv och råg i ryggen. Läraryrket passar som hand i handske med handbollen.

– Jag tycker att första året visat hur mycket kompetens och erfarenhet jag fått genom handbollen i att se och jobba med barnen. Skola och idrott har mycket gemensamt.

Dina starka sidor som lärare?

– Jag har lärt mig betydelsen av att se och lyssna till varje individ och förstå att alla elever har sina egna sätt att uppfatta och lära sig olika saker, där måste alla sinnen få vara med.

På söndag åker Nordmalings division två norra till Norrfjärden för att spela sin tredje match. Men redan till veckan, på onsdag, lördag och söndag, spelas matcher på hemmaplan.

– Publiken är som en extra spelare, hoppas många kommer.

Jag har lärt mig betydelsen av att se och lyssna till varje individ.

Nina Holmberg

Ålder: 29 år.

Gör: Lärare och handbollstränare.

Bil: ”Äger En Volvo S60 som jag helst vill köra över kajkanten, men har också en fin Amazon som körs sommartid.”

Bästa egenskap: ”Är öppen och lyssnande, bra på att ta in andras åsikter och tankar, men kan också sätta ner foten när det behövs.”

Sämsta egenskap: ”Jag kan vara flummig när jag ska förklara, behöver bli mer tydlig.”

Om skolan: ”Jag tycker det är väldigt viktigt att skolledare förstår att ta till vara fritidsverksamhetens potential för lärande och utveckling. Barn lär på många olika sätt.

Förebild: ”Morfar Einar i Fredrika som jag beundrade och trivdes oerhört mycket med, jag var med honom mycket på somrarna, han lärde mig att gå mina egna vägar.”

Filosofi: ”Laget före jaget. Man kommer längre om man arbetar tillsammans.”

Fotbollsplaner i norr märks ut på kartan

Länet Fotbollsplaner och idrottsplatser är kulturmiljöer som inte får glömmas bort. Kristoffer Wallgren, med rötterna i Vebomark, märker ut norrländska fotbollsplaner på karta.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.