Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Uppfinnaren som hjälper andra

Västerbottningen har mött grundaren till den populära Facebook-gruppen Hörnefors i centrum – Joakim Rönnberg Hammarström. Redan som sjuåring uppfann han ett regn-larm och sedan dess har han gjort många lyckade, och mindre lyckade, uppfinningar.

Hörnefors · Published okt 9, 2021 at 06:15

Hösten 2013 startade Joakim Hörnefors i centrum på Facebook, en grupp som i dag har cirka 2 700 medlemmar.

– Jag ville att människor skulle kunna ta del av information som påverkar samhället, berättar Joakim.

Medlemmarna ökade snabbt, och därmed började också diskussionerna att urarta.

– Det är mycket smutskastning. Det skylls på ungdomar, invandrare och många andra. Ungdomarna har det redan rätt jävligt och de behöver vuxna att se upp till.

– Jag brinner för rättvisa i samhället, säger Joakim som ofta står upp för sina egna åsikter.

Till slut kände Joakim att det blev övermäktigt att själv vara administratör, och ofta behöva lägga sig i diskussionerna. När gruppen hade fått över 1 000 medlemmar ett år efter starten ställde även grannen Lena Asklund upp som administratör.

Men vem är då mannen bakom den populära Facebook-gruppen? Joakim bor själv i Hörnefors, granne med Astridgården. Han brukar hjälpa de äldre med både det ena och andra, som att fixa elmopeder och rullatorer.

– De brukar fråga vad jag ska ha för hjälpen, men jag svarar bara att jag har fått äran att hjälpa till.

Joakims pappa var fordonsmekaniker, och brukade hjälpa till att reparera saker. Men pappan hade ofta mycket annat att göra så Joakim började tidigt hitta på egna lösningar. Redan som sexåring skruvade han sönder den fullt fungerande stereoanläggningen. Ja, allt skulle skruvas isär.

– Min mamma blev galen på mig, säger Joakim med ett skratt.

– Men jag tog alla delar och byggde nya saker och det har fortsatt så. Jag försöker återanvända saker och göra en förbättring.

När Joakim var sju år skapade han sin första uppfinning. Han byggde en trälåda med en vipparm. Längst ut på armen fäste han en tvättsvamp, och när det började regna åkte svampen ner och då tändes lampan i Joakims rum.

Varför kunde du inte bara kolla ut genom fönstret för att se om det regnar?

– Jag byggde bara för att det var spännande och för att utmana mig själv.

Sedan har Joakim även några mindre lyckade uppfinningar i bagaget, som den gången han tejpade ihop flera batterier och trodde att han kunde svetsa med dem. Som liten trodde han även att man kunde svetsa med tomtebloss, som liknar en svetselektrod.

Intresset för att svetsa har Joakim tagit med sig in i vuxenlivet. Han arbetar i dag som industrimontör på CA Svetstjänst, och på fritiden bygger han egna maskiner.

Det senaste Joakim har byggt och svetsat ihop är en stenlyft. Det hela började med att Joakim ville ta bort alla stenar som finns i familjens stuga i Sundsgrundet. Med hjälp av fyrhjulingen lyckades han bara få bort tre stenar på en sommar. Då bestämde han sig för att bygga en stenlyft. En och en halv vecka senare var den färdig och den klarar av att lyfta hela fyra ton.

– Jag är fruktansvärt imponerad över vad den kan åstadkomma.

Joakim har försökt sälja in stenlyften till två leverantörer. De tyckte att det var ett bra bygge, men valde att avstå. Nu nöjer Joakim sig med att använda maskinen när han själv behöver den, eller om andra frågar om hjälp.

– Jag bygger inte för att tjäna pengar, utan för att det är roligt och för att jag vill att fler ska dra nytta av det jag gör.

Det som Joakim är mest stolt över är CNC-fräsen som han ritade 2013. Det har varit en lång process, då han blev missnöjd med den första versionen och bestämde sig för att bygga om maskinen. CNC-fräsen kan köra i bland annat trä, aluminium, mässing och plast och kan gå upp till tio timmar i sträck. Joakim använder maskinen för att bland annat tillverka skyltar, glasunderlägg och whiskylådor i trä till sig själv och ibland som gåvor till andra.

– Nu när jag är klar är den fullständigt makalös för mig, säger Joakim när han stolt visar upp maskinen i sitt garage på gården.

Jag försöker återanvända saker och göra en förbättring.

Joakim Rönnberg Hammarström

Ålder: 46 år.

Född och uppvuxen: I Mullsjö utanför Gräsmyr.

Familj: Fru, fyra barn och två hundar.

Yrke: Industrimontör på CA Svetstjänst.

Fritid: "Bygger egna maskiner och fräser mycket grejer. Jag brinner för att utveckla saker och lösa problem".

Favorituppfinnare: "Min pappa var fordonsmekaniker så jag har nog blivit inspirerad av honom. Men jag har aldrig tänkt på det, jag har valt att bli den jag är".

Smultronställe: Stugan i Sundsgrundet. "Jag och min svåger är ofta där och jag har också alltid hundarna med mig dit".

Paradrätt: "Baconröra med pasta. Det är bara i stugan som jag lagar mat".

Favoritljudbok: "Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson. Jag har lyssnat på över 700 ljudböcker".

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport