Tisdag 16 oktober 2018

Västerbottningen

Seletamatören Mattias Berglund tävlar i norska Pasvik kommande helg. Foto: GUNNAR ERIKSSON

Mattias åker 105 mil för att tävla i trav

Travamatören Mattias Berglund med hemvist i Selet lastar till helgen hästbussen för 105 mil enkel väg till norska Pasvik nära ryska gränsen.
– Det är en rolig tripp och trevliga travtävlingar där även om dom är lite speciella, säger Mattias.

SELET · Published okt 4, 2018 at 18:15

Mattias Berglund är inte rätt för att åka långt med sina travhästar.

I Pasvik längst upp och österut i Norge finns en liten travbana där han debuterade i fjol.

– Då räddade jag väl att det blev tävlingar genom att komma med fyra hästar, säger Mattias som inte direkt blir rik på kuppen:

– Nej, det är 5.000 i förstapris i de registrerade loppen, 2.000 i de oregistrerade lokalloppen. Problemet är att det finns så få inkvalade travhästar i trakterna där uppe, säger Mattias som kommer att ha med sig en handfull hästar som han och dottern Stina Sjöberg ska köra.

Mattias är ensam svensk som tävlat i Pasvik, men det brukar även komma en del hästar från Finland och då främst från Rovaniemibygden.

– Sen är banan speciell, inte mer än två spår bred och en kurva helt odoserad, skrattar Mattias vars dotter Stina har bråttom hem från Pasvik efter tävlingarna.

Detta då hon ska vidare till Australien för att där under minst ett halvår jobba med hästar, travare och passgångare.

Hörnefors behåller busslinje genom samhället

Hörnefors Hörnefors kommer även fortsättningsvis att trafikeras genom samhället. Det står klart sedan diskussionen mellan Umeå kommun och landstinget avslutats inför upphandling av...

Het debatt om kärv ekonomi

Vännäs Kommunens kärva ekonomi stod i centrum när nya fullmäktige sammanträdde första gången i måndags. Senaste delårsbokslutet för 2018 visar underskott med 6,3 miljoner kronor.

Västerbotten har lägst andel oljepannor

BJURHOLM Bioenergibolaget Scandbio har låtit göra en nationell studie av andelen olje- respektive pelletspannor i svenska småhus. Den visar att i Västerbotten finns lägst andel privata...

Bjurholm får rink i vinter

Bjurholm Det blir en hockeyrink på konstgräsplanen bakom Folkets hus i Bjurholm i vinter. På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att avvakta med en försäljning av den gamla sargen som...

Vindeln rustar för rally igen

VINDELN Kommande vinter och då lördag 16 mars planeras det att köra ett rally i Vindeln för första gången på mycket länge. – Om jag inte är ute och cyklar var det 1972 eller 1974...