Torsdag 1 oktober 2020

Västerbottningen

7-Milas ordförande David Grahn deltog själv i årets 7-Mila som trots i bedrövligt väder fick 600 deltagare. Nu vill klubben göra en rejäl satsning. Foto: GUNNAR ERIKSSON

7-Mila ska bli dubbelt så stort

Årets 7-Mila genomfördes i ett väder som var en smärre katastrof med hård blåst och hällregn. Trots det deltog 600 åkare. Nu satsar långloppet på att växa rejält genom riktad marknadsföring.

Vindeln/Robertsfors · Published maj 18, 2020 at 14:30

7-Mila har hos Robertsfors kommun sökt 50 000 kronor i bidrag, dels för att täcka upp för årets klena ekonomiska resultat, dels för att ha pengar att satsa på marknadsföring inför kommande år.

– Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare vilket är en fördubbling. Vi tror ju att den kapaciteten finns. Det är ju att få folk att inse vilken potential loppet har. Dels att fånga upp folk i regionen. Det är ju många av dem som åker Vasaloppet till exempel, säger 7-Milas ordförande David Grahn.

Robertsfors kommuns tillväxtutskott har föreslagit kommunstyrelsen att bevilja 25 000 kronor av de sökta pengarna. Det här är ett bidrag som skulle gälla utöver 7-Milas årliga drifstbidrag.

7-Mila har de senaste åren provat på att bredda sina evenemang. Under tre år har en rullskidtävling med FIS-status genomförts och under två år har klubben varit ledande i planering och genomförande av Umeå Stadssprint. Eventen har stärkt arbetet och varumärket men har inte gett tillräckligt genomslag i antalet deltagare i 7-milaloppet.

Hur ska ni gå tillväga för att hitta fler deltagare?

– Vi har inte spikat men vi har diskuterat att vara mer riktade i regionen. Att annonsera i tidningar ger inte så mycket. Mer att man har riktad information till de som åker långlopp. Det andra är att hitta paketresor och då tittar vi på över Kvarken också. Resa lopp och logi i ett paket. Det är det vi vill titta närmare på, säger Grahn.

På grund av snöbrist flyttade 7-Mila för några år sedan sitt datum för arrangemanget från den traditionsenliga tredje helgen i mars till i februari.

Nu finns planer på att återigen börja arrangera tävlingen i mars.

– Vi har haft långtgående diskussioner om det men nästa år bilr samma datum. Men det ligger inom möjlighetens ram att flytta tillbaka. Vi har ju haft förskjutna vintrar i flera år där det varit mer vinter i mars.

Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare.

7-Mila ett brett samarbete

Långloppet har ordnats med ett fåtal uppehåll sedan 1964. 2014 bildades 7-mila Sportklubb. Klubbens medlemmar är, utöver ett flertal privatpersoner, de ideella föreningarna Vindel-Ånäset SK, Botsmark SK, IFK Åkullsjön, IK Klintarna samt Robertsfors IK.

Klubben har sitt huvudsäte i Robertsfors och med en cykelsektion som har sitt säte i Vindeln.

Brottsligheten ökar i Vännäs

Vännäs Tre rån mot butiker på kort tid, och flera anlagda bränder i centrum. Trygghet och säkerhet i Vännäs diskuterades när dialogfrukostarna återupptogs efter ett långt uppehåll.

Ser utredningen som alibi för beslutsfattare

Åmsele Margaretha Andersson i Åmsele menar att utredningen blir ett alibi som kommunens politiker sedan kan stödja sig mot för att lägga ner byaskolorna i Åmsele, Hällnäs och Granö.