Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Pär Norén och hans Vännäs Orienteringsklubb arrangerar på lördag distriktsmästerskap i skärmletandets ädla konst och det både i sprint och nattdisciplinerna. Foto: ARKIV/GUNNAR ERIKSSON

Orienterings-DM i centrala Vännäs

Kommande lördag står Vännäs Orienteringsklubb värd för DM i orientering och det såväl i sprint som i mörkaste natten.
– Vi kör den korta sprintdisciplinen under eftermiddagen och natt-DM:et med första start klockan 19.00, berättar banläggaren Pär Norén.

VÄNNÄS · Published sep 21, 2021 at 06:15

Att anordna orienteringstävlingar kräver en hel del och när man då, som nu på lördag, har två tävlingar blir det logiskt ännu mer jobb.

– Så är det självklart, det är alltid mycket inför en tävling men extra nu då det är dubbelt upp, menar Pär Norén, stark man i Vännäs OK och banläggare inför lördagens tävlingar.

– Vi i Vännäs OK har gjort det här två gånger tidigare, en gång i Vännäsby och en vid badet, så jag är rätt lugn att det kommer att fungera på ett bra sätt nu också. Det krävs med den här dubbeln att ha tillgång till både skogs och stadsmiljö.

Distriktsmästerskapet är med sina olika discipliner utspridda vid olika tidpunkter där det nu alltså handlar om sprint (kortdistans) i stadsmiljö innan deltagarna, efter en vilopaus, tar på sig pannlamporna och letar skärmar i mörkret.

– I Västerbotten har vi kört så här med två DM-tävlingar samma dag de senaste tio åren, skulle vi exempelvis bara köra natt skulle inte lika många tillresande deltagare komma.

Sprint-DM genomförs med start bakom Medborgarhuset mitt i Vännäs.

– Det handlar om korta rappa banor i centrala Vännäs där de sen springer genom tunneln vid Hammarskolan och upp till målet vid Liljahallen, berättar Norén.

Sprintuppgörelserna i de olika klasserna startar 14.00 och genomförs alltså rätt kvickt.

– De kortare banorna springer direkt genom tunneln och upp mot skolorna medan de längre banorna har kontroller i centrala Vännäs vilket flanörerna under lördagseftermiddagen lär notera.

– Det avgörs på en orienteringskarta över citymiljö där det givetvis är förbjudet att springa inne på tomter, men ingenting är avstängt.

Därefter väntar några timmars break innan natt-DM:et startar 19.00 när mörkret lägrar sig.

– För en gubbe som jag blir det självklart svinjobbigt med två tävlingar samma dag men det är lika för alla.

Natt-DM:et springs i Liljaterrängens skog.

– I och med att det är två tävlingar samma dag håller vi ner banlängderna för natten en aning. 

Vännäs OK är en etablerad klubb men inte så stor om vi ser till antalet aktiva och engagerade funktionärer.

– Nej, vi är inte jättemånga som jobbar med det, menar Pär som räknar med att en bit över 150 orienterare kommer att komma till start i Vännäs där de allra flesta givetvis är med i båda DM-tävlingarna nu på lördag.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport