Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Björn Wennblom, XC Sthlm Skiclub, vann de 50 00 kronorna på helgens 7Mila. Bilden är från en tidigare tävling. Foto: PRIVAT

Extra krydda i 50:e 7-Mila

I årets långloppsklassiker 7-Mila fanns en extra krydda – 50 000 kronor som lottades ut i samband med jubileet för 50:e loppet. Vinnaren blev milt sagt chockad.

7-MILABYGDEN · Published feb 19, 2020 at 12:00

Det 50:e loppet blev historiskt på flera sätt. Inte bara för själva jubileet utan även för vädret som torde vara det sämsta i loppets historia.

Vid målet i Robertsfors stod frusen publik i regnet, inväntandes inte bara vinnarna utan även tappra högstadieungdomar från Tundalsskolan som åkt de 14 kilometrarna från Överklinten.

Men för alla över 18 år i spåret fanns en extra spänning just det här loppet. Det 50:e loppet till ära, någon skulle bli 50 000 kronor rikare.

Strax efter klockan fem på eftermiddagen, då den sista åkaren i mörker och regn, korsat mållinjen drogs vinnaren av de 50 000 kronorna med hjälp av en slumpgenerator i datorn.

Björn Wennblom, tävlandes för XC Sthlm Skiclub, blir minst sagt chockad när 7-Milas tävlingsledare Stefan Bygdeson ringer upp.

– Nej, skojar du!? Det var mitt bästa lopp någonsin. Jag är helt chockad men det känns jäkligt bra, säger Björn Wennblom som satt och väntade på flyget till Stockholm.

Björn Wennblom skidade in på åttonde plats i tävlingen, cirka 24 minuter efter segraren Klas Nilsson. Men även om Björn är en duktig elitåkare med fina placeringar i andra lopp var det här den största summa han vunnit.

– Den största prispeng jag vunnit var 10 000 kronor på en snowboardtävling, säger han.

Han hade sett uppgiften om utlottningen av de 50 000 kronorna på nätet.

– Men jag tänkte inte så mycket på det. Jag brukar inte ha tur. Jag har aldrig vunnit på Lotto.

Björn är vd i ett mindre konsultföretag i Stockholm, har sambo och tre barn. Pengarna skkulle nog användas till en resa med familjen i sommar.

– Jag ska då inte lägga de på skidor i alla fall. De har jag så många av. Men jag kan väl köpa lite pluspäng här hemma.

Det här var första 7-Mila för Björn Wennblom. Men det ska absolut bli fler, säger han. Nu blr 7-Mila stående uppladdning inför Vasaloppet.

Han fullkomligt öser lovord över loppet och arrangemanget.

– Fantastiskt lopp. Jag är imponerad. Det här slår många av de andra loppen, säger Björn Wennblom som inte tänker komma ensam till nästa 7-Mila.

– De andra tyckte att det var för långt. Men jag tyckte det var perfekt. Jag får nog med mig 10 stycken. Kanske 20. Det är inte så många som känner till det.

Nej, skojar du!? Jag är helt chockad men det känns jäkligt bra

50 000 i det 50:e loppet

Med anledning av 50-årsjubileet lottades 50 000 kronor ut till en vinnnare bland åkarna i 7-Mila.

Åkarna fick en lott per mil så åkarna från Vindeln fick sju lotter, från Botsmark fyra, Åkullsjön två respektive Överklinten en.

Lott(er) fick man om man anmält sig, betalat startavgift och varit med i starten från respektive plats där man fick lotter utifrån vilken distans man var anmäld till. Även om man tvingats avbryta sin åkning hade man lotterna förutsatt att man startat.

Vinnaren skulle vara minst 18 år.

Nytt hopp för bagarstuga

Vännäs Förslaget var att avslå medborgarförslaget om att bevara och renovera bagarstugan i Vännäs, men en enig kommunstyrelse bytte fot i frågan. "Nu finns det hopp", säger C-ledaren.

Pluggar hemifrån: "Det håller så länge det behövs"

Vindeln Jonna Karlsson från Vindeln är en av alla de gymnasieungdomar som studerar på distans. Hon ser både vissa fördelar med att plugga hemifrån, men också en rad nackdelar.