Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Folkracefinal på Bussjöbanan

I lördags kördes årets sista folkracetävling på våra breddgrader.
– Det här var min tredje tävling i höst, äntligen fungerade det bra, konstaterade Obbolabon Ivar Nilssen som vann herrarnas tuffa A-final på ”målfoto” knappt för sonen Samuel.

BUSSJÖ · Published okt 12, 2021 at 06:15

Umeå AK stod värd för säsongsfinalen i folkrace vilken hade lockat ett 50-tal förare till start där, som vanligt, herrseniorklassen var den deltagarmässigt största.

I herrarnas A-final hade här arrangörsklubben Umeå AK tre förare på startplattan och då bland annat pappa Ivar Nilssen och hans son Samuel vilka kom att göra upp om det här.

– Jag tycker faktiskt att jag hann förbi just före målflaggan, sa Samuel, aningen irriterad när länge ledande pappa Ivar utsetts till finalsegrare.

Här sa också eftersnacket att den riktiga mållinjen var belägen en kort bit före målflaggan och där var Ivar före i spåret.

Nåväl, de två första placeringarna gick till familjen Nilssen – Samuel stavar dock efternamnet Nilsen med ett s – med Vännäs MK:s Jonas Lindgren på bronsplatsen.

Far och son tog en gång i tiden folkracelicens samtidigt.

– Jag tror det var 2009 och det började väl med att Lennart Edvall i Holmsund (skicklig folkraceveteran) tyckte att vi ungdomar skulle göra något annat än att busköra på samhället, berättade Samuel som fick med sig farsan Ivar som tidigare hade tävlat i superkart och det i stora sammanhang.

Sedan dess har pappa Ivar och sonen Samuel folkracetävlat regelbundet.

– Men i höst har det gått tungt för oss båda och faktum är att jag aldrig slagit farsan i en A-final, men då lånar han alltid också ut de sämre bilarna till mig, sa Samuel skämtsamt.

Självklart var det lite snöpligt för Samuel att vara så nära segern...

– Men det har varit stolpe ut i de flesta tävlingarna i höst.

Noteras ska förresten också att Nilsens två bilar var de enda Mitsubishikärrorna i denna tävling.

Damtävlingen vanns av Ellen Hjertberg från Älvsbyn, men här kom MS Umeås Anna Nordström in som finaltvåa.

– Det är jag nöjd med, jag har kört sex tävlingar i höst, varit i A-final i alla men det här är min bästa slutplacering, sa Anna som lockades in i folkracesporten av arbetskompisar året 2012.

– Vi blev rejält bitna på en gång och har i familjen det här som det stora fritidsintresset, sa Anna vars familj/team för dagen har sex folkracebilar i sin ägo.

Så lita på att det laddas till nästa säsong och det gör det i ett långt perspektiv givetvis även för ”framtiden” i form av ungdomarna i juniorklassen där Södra Lappmarkens MK:s Ludvig Bergström vann finalen före klubbkamraten Alvin Olofsson med Vännäs MK:s årsdebuterande Jacob Hennström som trea.

Detta när årets folkracefinal i Västerbotten kördes på Bussjöbanan i ett fantastiskt härligt höstväder och det trevligt nog också med ett gäng åskådare på naturläktaren.

Lennart Edvall i Holmsund (skicklig folkraceveteran) tyckte att vi ungdomar skulle göra något annat än att busköra på samhället.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport