Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Handbollstjejerna i Nordmalings HF siktar uppåt

Nordmalings Handbollsförening har snart 20 år på nacken som något av en ”arvtagare” till i början av 2000-talet konkursade handbollsverksamheten i Nordmalings IF.
Denna säsong gör NHF en nysatsning på damsidan.
– Det är jättekul att köra på allvar, menar lagkaptenen Olivia Berggren.

Nordmaling · Published jan 25, 2019 at 11:15

Handbollssporten i Nordmaling skördade stora framgångar under slutet av 1900-talet, men eran tog abrupt konkursslut med buller och bång in på 2000-talet efter en misslyckad satsning på arrangemanget av en millenniefest.

Men det var då det...

– Nordmalings HF bildades kort därpå för att sporten skulle finnas kvar på orten, berättar Nina Holmberg som i dag är huvudtränare för klubbens damseniorlag med hemvist i division 2.

I NHF:s färger spelar även ett antal ungdomslag för såväl flickor som pojkar.

Nina själv började spela handboll i unga år, men in i vuxenlivet, med tre genomförda korsbandsoperationer, fick det räcka även om 29-åringen medger att hon gärna skulle spela i dag också. 

– Jag började som tränare för min lillasysters lag, hade ett uppehåll, men fick en förfrågan inför den här säsongen om att träna damlaget och nappade då förutsättningarna kändes spännande.

Delar i just dessa ”förutsättningar” var att Nina fick med sig Marcus Eriksson och Stellan Bäckman som assisterande tränare, att man skulle ha en stor trupp (17 spelare för dagen) och verkligen göra en rejält seriös nystart.

– Och det har vi gjort vilket följer planen där vi denna vinter har fokus på utveckling, att få ihop gruppen och jobba utifrån det, deklarerar Nina som tycker att man så här långt lyckats väl med den unga truppen som har många spelare födda 2001 vilka hon själv tränade under deras ungdomsår.

När NHF denna söndag hemmaförlorade mot Strömnäs med 16–31 var det unga NHF mot det erfarna topplaget från södra Norrbotten.

– Sett till det tycker jag att vi gjorde en mycket bra match, det vi har tränat på fungerar allt bättre och ger bra resultat, menar tränar-Nina.

Visst, hemmalaget var bra med i matchen förutom en stund mitt i första halvleken då det hela avgjordes.

– Vi slarvar en del, men kämpar hela vägen och mötte ett mycket bra lag, tycker Olivia Berggren i hemmalaget som hade en mycket bra målvakt i Elina Viklund som dock tyvärr skadade sig, men spelade vidare med ett lindat lår.

– Jag slet av en muskel i låret för ett år sedan, är rädd för att jag drog upp det igen, suckar Elina när hon haltande lämnar matcharenan.

Olivia Berggren är i dag lagkapten i NHF:s damlag efter att ha spelat handboll sedan sexårsåldern.

– Det började med en prova på-grej här i Norrskenshallen och jag gillade det på direkten, berättar Olivia som nu är inne på sitt andra år på gymnasiets samhällslinje med NIU-inriktning handboll (Nationell IdrottsUtbildning) på Dragonskolan i Umeå så det är inte bara på fritiden det handlar mycket om sporten handboll i Olivias tillvaro.

Inför den här säsongen ”bakades” Olivias 2001-lag ihop med då rådande damlag till det nya mer ambitiösa damlaget i NHF:s färger.

– Nu har vi en bra trupp som vill bli bättre och nå högre, deklarerar Olivia och berättar att denna vinter ska ses som en utvecklingssäsong.

– Det gäller nu först och främst att vi lär känna varandra, men ser vi det några år framåt i tiden så är målet att komma upp till division 1, menar Olivia som är lagkapten och spelar på positionen mitt-nia i laget som vill föra tillbaka orten på den nationella elitkartan i handboll.

Nu har vi en bra trupp som vill bli bättre och nå högre.

NHF-fakta

Nordmalings HF–Strömnäs GIF
16–31 (6–15)

Målen: NHF: Linnea Käck 4, Ingela Oskarsson 4, Olivia Berggren 3, Mia Landström-Eriksson 3, Moa Öhman 2.
Division 2 norra: Deltagande lag: Bodens BK HF U, Härnösands HK, Kalix HK, Kiruna HK, Kramfors-Alliansen, Lillpite IF, Nordmalings HF, Norrfjärdens IF, Sikeå SK, Strömnäs GIF Damer och Sävar IK.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.