Söndag 26 maj 2019

Västerbottningen

Hästar är livet för Jonas

Trots att pappa var negativ till hans tidiga intresse för hästar och travsport så har i dag 50-årige Jonas Karlsson varit engagerad hela vägen sedan tolvårsåldern.
– Det är ett enormt stimulerande fritidsintresse, säger amatörtränaren som sedan tolv år tillbaka huserar i Brån där det i stallet står två travhästar och dottern Nicoles ponny.

BRÅN · Published nov 30, 2018 at 16:15

Jonas Karlsson växte upp i Umeåstadsdelen Berghem.

– Jag kom i kontakt med travet via en klasskamrat, Thomas Hasselqvist, som lockade med mig till stallen på Umåker. Direkt efter skolan tog jag bussen till Volvo, sen liftade jag ut till Umåker och var där hela kvällarna.

Det var dock inte populärt hos pappa Thore Elfving att Jonas började hänga på Umåkertravet.

– Han var verkligen emot det, det visade sig senare att han långt tidigare också hållit på och ägt travare, berättar Jonas som efter grundskolan i alla fall gick i pappas fotspår då han redan som 15-åring fick fast anställning på slakteriet på Teg där pappa jobbade.

Under den perioden, mitt i tonåren, kom Jonas i kontakt med legendaren Berth Johansson och hans son Magnus.

– Efter ett och ett halvt år på slakteriet sa jag upp mig och började jobba hos Berth, det var en fantastisk tid, säger Jonas som bland annat var med och skötte Big Spender under slutdelen av karriären.

Jonas starkaste travminne daterat 1986 har också stark Berthprägel:

– Berth var i Florida och lät mig i lopp sitta upp bakom Gissle trots att jag då bara kört sex lopp, minns Jonas om hans första loppseger. Stig Lindmark var favorit med Mr Anvil, det var vi två fram mot mållinjen där Stig gratulerade mig direkt efter målgång. Jag kommer aldrig att glömma det och speciellt inte när Berth ringde från USA och jag kunde berätta hur det hade gått, säger Jonas med ett skratt och berättar om den stora lärlingskåren som fanns då.

– Vi hade fantastiskt roligt, jag minns en hockey bockey-match bort mot Skellefteåtravets lärlingar. Jag tror det blev 15–15, vi hade Peter Ingves i mål, skrattar Jonas åt det minnet.

Nu har Jonas varit glad amatörtränare i 30-talet år, men i början av 90-talet hade han proffstränarplaner…

– Det var seriöst, men då kom en lågkonjunktur, folk hade inte längre råd att ha hästar varför det var bra att jag inte dragit igång, säger Jonas som fortsatt som amatör och det sedan dryga tiotalet år tillbaka med hemvist i Brån i Vännäs kommun.

– Det är bekvämt att ha hästarna hemma på gården, säger Jonas om sina två travare och dottern Nicoles ponnyhoppningshäst.

– Hon hjälper mig också oerhört mycket med travarna, säger Jonas och skryter även över bygrannar och markägare som bland andra Agneta och Ulf Müller som ser till så att det finns träningsvägar att köra på.

Två travhästar har länge varit hans antal.

– Nu är det Ripkin Joe och Euro Keeper, Ripkin hoppas jag mycket på inför nästa säsong, Euro Keeper som jag haft ett år blandar och ger, är ett nervknippe, men jag har inte gett upp, menar Jonas.

Civilt jobbar han sedan tio år tillbaka för Umeå Ryttarförening på Hippologum som vaktmästare och hovslagare så mycket häst blir det för Jonas vars trista travminne bara är ett halvår gammalt då han flög i backen i en loppolycka.

– Jag har fortfarande rejäl känning i högeraxeln och sen har det också satt sig i skallen, i lopp sitter jag mest och tittar mig omkring, men jag hade ändå tur att det gick så bra som det gjorde, menar travamatören i Brån.

Sen liftade jag ut till Umåker och var där hela kvällarna.

Jonas travhästar

  • Euro Keeper. 6 år valack (Swan For All – Lady Ironsides). 35 starter (5-2-2) 109.400 kronor.
  • Ripkin Joe. 4 år hingst (Ken Warkentin – Maggie Qvickstep). 20 starter (3-4-1) 170.800 kronor.