Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Lisen Karlsson, 8 år, var vägvisare för familjen under söndagens orienteringstävling på Hamptjärnsberget. Foto: IDA OVESSON

Kartläsare sökte skärmar i Umeå

Under söndagen letade såväl unga som gamla kontroller bland höstfärger i skogen på Hamptjärnsberget utanför Umeå. Umeå OK arrangerade då en av säsongens sista distriktstävlingar i orientering.

UMEÅ · Published sep 23, 2021 at 14:15

På parkeringen nedanför Hamptjärnsberget nordväst om Umeå samlades i söndags över 150 ivriga skärmletare i alla åldrar för att tävla i den medeldistanstävling som Umeå OK anordnade.

– Vi har en ny karta för i år och det var ett hål i tävlingsprogrammet som gjorde att vi valde att arrangera den här tävlingen, sade tävlingsledaren Tjelvar Otterbjörk.

Tävlingen blev en av de största i år då orienteringen, som all annan sport, har påverkats av pandemin och därmed hindrats från att arrangera tävlingar.

– Innan pandemin bröt ut var arrangemangen många fler och större. Allt det sociala med att vara på plats länge och umgås med andra tävlande har försvunnit. Nu gäller i stället att man far ut i skogen och springer, men sen far man hem så fort man är klar. Så det har ju varit mycket tråkigare nu under pandemitiderna, säger Stefan Kellander, ungdomstränare för Umeå OK.

Tidig på plats var ändå åtta-åriga Lisen Karlsson från Innertavle som skulle springa sin första orienteringstävling på två kilometer. Som stöd hade hon med sig sin två år yngre syster Greta och pappa Fredrik som båda skulle skugga henne i skogen.

– Det ska bli roligt!, sade Greta innan start utan tecken på nervositet.

Greta stämplade in sig vid sista kontrollen efter drygt 47 minuter, och inställningen till sporten var fortfarande på topp.

– Det var roligt och gick jättebra! Men jag hade kunnat springa snabbare, konstaterade hon.

Lillasystern Greta blev å andra sidan trött på att följa efter sin syster. Hon längtar till att själv läsa kartan och leda familjen.

– Vi gick superfel. Vi sprang helt vilse, sade hon i stället.

Men ett misstag med vägval skrämde ändå inte Greta som nu är sugen på att tävla mer framöver, synd är det bara att tävlingarna är slut för säsongen och hon måste vänta till våren igen. Under tiden kommer hon att hålla sig i form med isbandy- och futsalträning.

Under dagen sprang också tävlande i elitklasserna. Erik Blomgren var en av dem på plats. Han är landslagsåkare i skidorientering sedan åtta år tillbaka men har också hållt på med vanlig orientering sedan liten.

– Det ska bli kul! Jag har sprungit här någon gång förut, men det är ett ganska svårt område med mycket små skrevor där kontroller brukar vara gömda, och eftersom det inte är en så lång bana så gäller det att vara med från början, säger han.

Det blev dock i slutändan ingen pallplacering för Blomgren under söndagen. I stället vann Hans Persson som tävlar för IFK Umeå med tiden 31 minuter och 46 sekunder. 16 sekunder senare sprang tvåan Gustav Nordström, från Gävle OK i mål och två sekunder efter det kom tredan, Gustaf Sparrevik från IFK Umeå.

I damklassen vann Jonna Fors från Umeå OK på 33 minuter och 34 sekunder. Hon kom också tvåa dagen innan på Umåker trail. Tvåa blev Frida Sandberg som tävlade för Stora Tuna OK. Hon sprang två minuter längre än Jonna Fors, och sju sekunder snabbare än trean Amanda Strandvall från IF Minken.

Det var roligt och gick
jättebra!

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport