Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Orienterare intog Vännäs för två DM-uppgörelser

I lördags arrangerade Vännäs OK distriktsmästerskapstävlingar i orienteringens sprint- och nattdiscipliner.
– Det är kul att tävla på hemmaplan, tyckte Kristina Fridman som bor i Strand och nu var ensam Vännäs OK-löpare om att DM-tävla i hemmatävlingarna.

VÄNNÄS · Published sep 27, 2021 at 11:17

Orienteringssporten i länet har sedan många år tillbaka en gemensam tävlingsdag för sprint- och nattdisciplinerna.

När Vännäs OK nu basade för dessa två tävlingar så inleddes det hela klockan 14.00 på lördagseftermiddagen där sprintstarten var belägen bakom Medborgarhuset och målet vid Liljahallen och dit skulle också deltagarna ta sig i nattgebitet som startade klockan 19.00.

Kristina Fridman var ensam Vännäs OK:are om att komma till start i seniorklasserna.

– Jag har inte orienterat mycket i år och egentligen gillar jag inte att tävla, jag springer hellre själv, sa Kristina som nu bara orienteringstävlade för andra gången denna sommar.

– Plus att jag varit med i en löpartävling, Sommarmilen, berättade hon som då satte snyggt personligt rekord och även denna dag, nu med karta i näven, sprang bra trots att hon alltså inte gillar att tävla!?

Kristina kom i sprinttävlingen DM-fyra i D21-klassen som såg Amanda Strandvall – tävlande för IF Minken i Nykarleby, Finland – vara snabbast av alla men det logiskt utanför distriktsmästerskapet där istället Jonna Fors nu triumferade.

– Jag gillar verkligen att tävla på hösten, sa Jonna som är inne på andra säsongen i Umeå OK:s klubbfärger och där kommer hon att bli kvar även om det mesta talar för att hon nästa år byter bostadsort då studierna är avklarade.

– Jag trivs bra i Umeå och i Umeå OK, menade Jonna som förutom eget tävlande även är engagerad ungdomsledare i klubben.

Att springa en kort sprintdistans tyckte Jonna – som tidigare också vunnit årets lång-DM – var jättekul:

– Det är roligt men något helt annat än orientering ute i skogen, sa den Mariefredsbördiga tjejen som tidigare tävlat för uppväxtortens OK Grip och Västerås SOK.

Bjurholmsbördiga Stina Abramsson – tidigare Grenholm – blev delad tvåa i DM-sprinten med Susanne Rutqvist, IFK Umeå.

– Jag minns inte när jag sprang sprint senast och hade lite problem med skalan 1:4000, det går så fort, sa Stina och visade på kartan om hur en centimeter bara är 40 meter.

Under den mörka kvällen/natten gick det ännu bättre för Stina, som tävlar för Wilhelmina OK, som då klart vann DM-tecknet i D21-klassen.

Herrarnas seniorklass såg IFK Umeås Hans Persson vara DM-bäst i sprint medan klubbkamraten Gustaf Sparrevik vann nattmanglingen. Sprintade snabbast av alla gjorde dock landslagsmeriterade Örebroaren Jonatan Gustafsson.

Vindelnklubben SK Björnen hade några deltagare på plats och mycket belåten var Janis Brokers efter sin sprintinsats i H35-klassen:

– Vi blev bara två startande i min klass och den andra startade en minut efter mig men han har ännu inte kommit i mål, sa Janis där han satt och tog igen sig efter sin målgång och då kunde konstatera att han blev distriktsmästare i sin H35-klass.

Blev du stressad med konkurrenten startande minuten efter?

– Mycket! Jag sprang och kikade för mycket bakåt, jag såg också honom på avstånd några gånger, men det höll ju, skrattade Janis som inte sprang natt-DM:et.

– Det får räcka med det här efter att jag tog andra coronasprutan i går fredag.

I D14-klassen startade Högåkers OK:s Alice Stigenlöv som trots att hon bara är 13 år orienterat länge.

– Jag var nog bara tre, fyra år när jag började, berättade Nordmalingstjejen vars storebror började orientera först och sen blev det orientering för hela familjen.

Alice berättade att hon kommit upp i ett tiotal tävlingar under den här säsongen och tyckte att det var roligt med korta rappa sprintspringningen inne i centrala Vännäs.

– På ett sätt är det enklare, sa Alice som dock inte stannade kvar i Vännäs för att på kvällen även ge sig ut och orientera i mörkret.

Något som dock merparten av de totalt ungefär 160 deltagarna gjorde när DM-plaketterna i sprint- och nattdisciplinerna fördelades i lördags i regi av Vännäs OK.

Egentligen gillar jag inte att tävla, jag springer hellre själv.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport