Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Ramsele hade mästerskap i sikte

Under helgen arrangerades årets upplaga av JSM och RM i Ramsele. Antalet tävlande var lågt, men det bjöds ändå på rekordhög leverans från skyttarna på plats.
– Det är det äldsta svenska rekordet i nationellt gevärskytte som Casper slog, och att han då till och med slog det med hela tre poäng är gigantiskt stort, berättar Lars Nordvall, tävlingsledare, om helgen som slutade med guldjakt för favoriten Casper Fredriksson från Ramsele SKF.

RAMSELE · Published okt 5, 2021 at 11:15

På Ramselefors skjutbana samlades under lördagen och söndagen tävlande i sportskytte. Det anordnades både ett riksmästerskap, RM, för seniorer och årets junior-SM. Men antalet tävlande var lägre än vanligt. Det deltog endast två seniorer och närmare 20 juniorer.

– Det har varit ett dåligt antal deltagande i RM-klassen i många år, eftersom de i stället har prioriterat att åka på SM för seniorer. På grund av att det blev bestämt så sent att vi skulle arrangera JSM, samt att pandemin har gjort det svårt för många att träna och tävla har vi också i år sett ett lägre antal deltagare i junior-klassen, säger Lars Nordvall, tävlingsledare.

När den ursprungliga arrangören drog sig ur i somras på grund av prestandaproblem på deras anläggning talades det om att ett inofficiellt JSM skulle hållas i stället där deltagarna hade fått skjuta på sina respektive hemmabanor och sedan rapportera in resultatet digitalt. I ett sådant läge får inte segrarna några medaljer och tävlingen skulle inte skrivas in i verksamhetsberättelsen. Men när Ramsele SKF hörde nyheten bestämde de sig i sista minuten för att ta tag i saken och anordna ett sent mästerskap på hemmaplan.

– Man har bara till dess att man fyller 21 år på sig att delta i junior-SM, och då kände vi att det är ju väldigt synd att juniorer som är på väg att bli för gamla inte får sin sista chans att tävla, säger Nordvall.

Någon som är speciellt tacksam över beslutet är Casper Fredriksson som under lördagen slog ett nytt svenskt juniorrekord med 335 poäng i ställningar på 300 meter. Det innebär ett resultat på tre poäng mer än det innan från 1993.

– Om jag hade slagit rekordet under en hemmabanetävling hade det blivit inofficiellt, och då hade jag blivit förbannad, sade han som redan under tidigare år har visat på goda meriter inom skyttesporten.

– Han har jagat det där rekordet i flera år och därför är det så himla kul att han fick chansen att slå rekordet under hans sista tävling som junior, förklarade Lars Nordvall och fortsätter:

– Oavsett om vi saknar många från södra Sverige är det här ett bevis på att våra skyttar ändå förtjänar de placeringar de har fått under helgens tävlingar.

Casper vann guld på fem av sex individuella tävlingar. I den sjätte tävlingen i korthåll fält fick han nöja sig med ett brons medan Emma Eriksson som även hon tävlar för Ramsele SKF tog hem silvret och Edvin Strömberg från Vännäs SF vann guldmedaljen.

– Jag ville ha alla guld, men man kan inte få allt här i världen, sade Fredriksson efter prisutdelningen.

Casper dominerade och försvarade därför också sin supermästartitel för femte året på raken.

– Det kändes bra att vinna, för man vill ju inte förlora sin titel, förklarade han och kunde samtidigt inte hålla sig från att dra på munnen när han berättade om att han nu har siktet inställt på rekordet i ställning för seniorer, vilket ligger på 339 poäng.

För klubbkompisen Emma Johansson som skjuter i RM-klassen kändes det kämpigare på banan, trots att även hon vann över sin motståndare från Piteå i två av fem tävlingar.

– Just i helgen har det inte gått superbra, men det är kul att skjuta ändå. Det har varit svåra förhållanden med tanke på att det har blåst ganska mycket, och det hjälpte inte att man höll på att frysa fingrarna av sig på grund av kylan, summerade hon i slutskedet av helgens mästerskaptävlingar i sportskytte som anordnades i Ramsele.

Jag ville ha alla guld, men man kan inte få allt här i världen.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport