Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Tredje upplagan av Tvåälvsloppet

Den tredje upplagan av löpartävlingen Tvåälvsloppet med tre olika distanser mellan Vindelälven och Umeälven avgjordes i lördags.
– Jag hade nästan gett upp men fick upp farten när det blev mer lättsprunget, sa IFK Umeå-talangen Evelina Henriksson efter att ha försvarat fjolårssegern på 28 kilometersdistansen.

GRANÖ · Published okt 4, 2021 at 11:28

TTGU (Tough Training Group Umeå) bjöd 2019 in till det första Tvåälvsloppet, i fjol sprangs det andra med ett restriktionstak på 120 deltagare, men nu var det fritt fram…

– Vi är belåtna med totalt 150 deltagare där det är nästan på pricken lika många herrar som damer, sa Tobias Thomsson i arrangörsstaben.

Loppet springs över tre olika distanser där 85-kilometerslöparna startade i Åmsele klockan sex på morgonen, sprang ner till Vindeln och sen från Vindelälven till Umeälven och målet i Granö.

– Tanken är att alla distanserna ska ha sin målgång ungefär samtidigt, sa Thomsson.

Visst, efter favoritsegraren på 28 kilometer, Karsten Meier, var 85-segraren Tomas Nordlöf totaltvåa till målet i Granö.

– Jag tar det här med långlöpning som en seriös hobby, sa Umeåbon Tomas med rötterna i Härnösand.

Tidigare i år hade 35-åringen sprungit lopp över 100 respektive 130 kilometer och denna dag var det ”bara” 85 kilometer för Tomas och nära tiotalet andra deltagare.

– Det gick rätt bra, första fem milen sprang jag och surrade med Edström (tvåan Thomas) men sedan blev jag ensam, sa Tomas Nordlöf.

Karsten Meier försvarade fjolårssegern på 28-distansen från Vindeln.

– Men i dag var det jobbigt, förra helgens Lidingölopp över tre mil satt verkligen i benen och dessutom var det blött och halt i dag, tyckte Karsten som dessutom sprang fel på ett ställe!?

– Jag kollade på fel snitslar och fick vända tillbaka, totalt blev det väl en kilometer extra, trodde Karsten som var i ledning när han sprang fel, låg trea när han kom tillbaka in i tävlingsspåret men till målet var ordningen återställd.

”Återställde ordningen” på damernas 28:a gjorde även fjolårssegraren Evelina Henriksson men här hade skidtjejen Sofia Lindberg länge ledningen.

– Men när det blev bättre underlag att springa på var jag chanslös mot henne, sa Sofia som nu fick ge sig med drygt fyra minuter mot Evelina som sprang 1.29 snabbare än vid fjolårssegern.

– De sista fem kilometerna var dock hemska, jag hade glömt hur tungt det kan vara här, log Evelina som kommande helg springer Stockholm Marathon vilket är hennes unga karriärs andra lopp över 42.195 meter.

– Jag sprang Ömaran i Umeå för ett år sedan på 2.51 och det ska bli roligt att se vad jag kan prestera nu, sa Evelina.

15-kilometerslöparna startade mitt i skogen utanför Kulbäcksliden där trebarnsmamman Emelie Nordlinder från Holmsund var snabbast av damerna.

– Det här var verkligen jättekul, tyckte Emelie som inte tävlar speciellt mycket.

Det gör dock herrsegraren Johan Sandberg, TTGU IF, och det såväl i löpning som i skidspåren och det sedan ungdomsåren i Bjurholm.

Nu vann 53-årige Johan 15-loppet på tiden 1.03,41 vilket bara var dryga minuten långsammare än Erik Linnérs rekordtid från i fjol.

– Det var sugande att springa i dag, längre än jag kunde tro där jag blev lurad av en kilometerskylt på elljusspåret i Tegsnäset, sa Johan.

– På slutet hörde jag att de hejades en bit bakom mig och förstod att det var någon där, sa Johan som ändå vann med säker marginal.

Per-Anton Lundström från Tvärålund, tidigare elithockeyspelare i bland annat Björklöven, var en av många deltagande motionärer där han startande i Vindeln och sprang 28 kilometer.

– Mest för att njuta av naturen, det är lätt att bli hemmablind och glömma hur fint vi har det omkring oss, sa Per-Anton när årets Tvåälvslopp avgjordes i lördags.

Jag blev lurad av en kilometerskylt på elljusspåret.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport