Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Tuff terrängtävling kring Umåker

Efter ett år av uppehåll arrangerades Umåker trail igen i helgen. Karsten Meier och Julia Häger försvarade båda sina förstaplatser i herr- respektive damklassen från terrängtävlingen 2019.
– Första kilometern var så lätt och gick så snabbt att jag rent utav blev överraskad, sade Meier efter loppet.

RÖBÄCK · Published sep 22, 2021 at 15:15

Under lördagen stod närmare 200 deltagare anmälda för att springa ett lopp på 16 kilometer över stock och sten i Röbäck. Tävlingen började och slutade med tävlingscentret på Umåkers travbana, men sträckte sig främst längs stigar i skogen.

Stämningen innan start var spänd bland många deltagare, såväl rutinerade som nybörjare.

– Jag är faktiskt lite nervös, för jag tror att det kommer att bli tufft, sade Karsten Meier innan start.

Meier sprang sitt första trail-lopp och vann herrklassen när Umåker trail arrangerades senast för två år sedan.

– Jag minns att jag blev chokad över hur jobbig banan var sist, så jag får se om jag känner likadant efter dagens lopp, berättade han.

Under de två åren däremellan har han nämligen deltagit i fler terränglopp och kände sig därför mer erfaren och förberedd inför lördagen.

Isabelle Olofsson och Ingela Westerlund var å andra sidan två tjejer som anmälde sig mer för upplevelsen än tävlingens skull.

– Det kommer att bli kul och målet är att ta sig igenom banan! Charmen är att man får springa med andra och uppleva fin natur på samma gång, sade tjejerna.

En timma, tre minuter och nitton sekunder efter startskottet sprang Meier över mållinjen som segrare för herrklassen, igen. Lite mer än en minut senare kom Rasmus Hörnfeldt över linjen och efter ytterligare sex minuter sprang Felix Selin i mål.

– Jag såg honom ibland, och vid ett tillfälle var han så nära att jag bestämde mig för att satsa allt vad jag kunde de sista kilometerna, även om det är lite riskabelt, sade Meier efter målgången.

Nästa helg ska han springa Lidingöloppet och var därför rädd för att råka ut för skador under loppets gång.

– Jag var ganska rädd för att ramla på spångarna i skogen och utför Hässningsberget som var så brant.

Överlag kändes inte banan lättare än den gjorde sist heller.

– Banan var inte mycket lättare än vad jag tänkte mig, men jag sprang ändå tre minuter snabbare än förra gången, så jag tror att jag är i bra form till Lidingöloppet, sade han.

På tiden en timme, tjugotre minuter och fyrtio sekunder var den första kvinnan i mål. Det var Julia Häger som även hon vann Umåker trail 2019.

– Det kändes bra tycker jag och speciellt i början i alla fall, för i slutet började det att kännas att benen var lite trötta och stela efter att vi hade sprungit igenom en myr, förklarade Häger och fortsatte:

– Men det är variationen i uppför och nedför som är roligt med trailtävlingar. Man måste då hela tiden tänka på vad man håller på med. Det är inte bara som att springa på en enkel väg.

Tvåa på damsidan kom Jonna Fors, ungefär tre minuter efter ettan Julia Häger, men bara 12 sekunder innan trean, Linnea Henriksson.

Det delades också ut ett pris för den dam respektive herre som sprang den första kilometern snabbast, och som därefter fullföljde tävling. Även det priset vann Karsten Meier på herrsidan med en tid just under tre minuter, men Anna Winblad von Valter tog hem segern hos damerna, med en tid som i stället var precis under fyra minuter, men med bara en sekunds marginal före Julia Häger.

Det är variationen i uppför och
nedför som är roligt med trailtävlingar.

Resultatlista

Damklassen:

  • 1. Julia Häger, 01:23:40
  • 2. Jonna Fors, 01:26:22
  • 3. Linnea Henriksson, 01:26:34

Herrklassen:

  • 1. Karsten Meier, 01:03:19
  • 2. Rasmus Hörnfeldt, 01:04:37
  • 3. Felix Selin, 01:10:41
Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport