Tisdag 4 augusti 2020

Västerbottningen

Hon skapade sitt eget paradis

Vid en krök på vägen ligger de röda husen inbäddat i lummig grönska. Stället som en gång varit ett krontorp från 1780 har genom Helena Holmgrens stora trädgårdsintresse förvandlats till en prunkande oas.

Yttertavle · Published aug 4, 2019 at 11:15

Solen letar sig ner genom bladverket till trädgårdsbordet där Helena Holmgren sitter i skuggan tillsammans med Fredrik. Nedanför mellan träden brer rabatterna ut sig kantade med stenar eller stockar.

– När vi flyttade in 1995 var tomten riktig risig och igenvuxen och det fanns ju absolut ingen trädgård, berättar Helena som hela livet varit intresserad av allt som växer.

– Jag började inte på något blygsamt sätt utan när sly och grästorvor var borthackade tog jag hit bonden i byn som fick plöja upp tomten.

Bitvis går det inte att få ner spaden i marken och lösningen har fått bli upphöjda bäddar.

Mängder med överdådiga pioner trängs med bergvallmo och liljor och inunder rosenbuskar och utmed rabatterna växer funkior, näva och ormbunkar.

– Trädgården är gjord helt och hållet för min egen skull, den är inte designad eller dyr men det finns många växter och saker i trädgården som är förknippade med vänner och saker vi gjort tillsammans, så trädgården är enormt viktig för mig, säger Helena och lägger ner några blommor i en vattenbalja.

Mellan de två växthusen reser sig det ståtlig manchuriska valnötsträdet med flikiga blad.

– Ibland är somrarna svala och då sitter vi och fikar i växthuset när vi får främmande, berättar Helena som redan som barn drömde om ett eget växthus.

Köksträdgården ligger i inramade bäddar av trä som Fredrik byggt.

– Det här är det bästa vi gjort, konstaterar Helena som berättar att hon tidigare fick tillbringa alltför mycket tid med att rensa ogräs i gångarna.

Längst ner i trädgården växer olika sorters bär, rosor, kryddväxter och gamla läkeväxter.

Den lummiga trädgården har växt fram under många år och är i ständig förändring.

– Jag är alltid ute i trädgården för även om man har ont så är det bättre att vara ute och jag ser det som en ynnest att få leva i den här trädgården, säger Helena som också berättar att Tascha Tudor är hennes idol.

– Jag har en yttre trädgård, den som andra ser, och en inre som jag alltid bär med mig.

– Så fort jag är hemma så går jag runt och fiffar i rabatterna, det är då jag trivs bäst och kan återfå livskraften, säger Helena.

Om någon frågar hur många sorters blommor det finns i den fantastiska trädgården som i dag är 5 580 kvadrat, så blir svaret inte tillräckligt många. Råkar någon komma förbi och fråga efter Helena så säger Fredrik "Följ slangen".

Helena och Fredrik Holmgren

  • Bor med hunden Liv och katten Eskil.
  • Huset ligger i Yttertavle dit de flyttade 1995.
  • Paret har hus, uthus och verkstad.
  • I trädgården finns upphöjda rabatter, stenpartier, slingrande gångar, små gröna rum, tusentals perenner och buskar, två växthus med tomater, gurka och kryddor, köksträdgård, bärbuskar, och en grillplats.
  • Helena och Fredrik är med i Trädgårdsamatörerna och Umeå Trädgårdssällskap.

5 580

kvadrat är trädgården.

Ny centrumplan överklagas

Vännäs Fastighetsbolaget Trophi som äger Ica-tomten överklagar den nyss fastställda centrumplanen till mark- och miljödomstolen. Trophi anser att planen får stora negativa konsekvenser.

Barn skadade i olycka med fyrhjuling

Lillsjöberg Under söndagskvällen skadades tre flickor i en fyrhjulingsolycka i Lillsjöberg, strax söder om Tavelsjö.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.