Torsdag 23 januari 2020

Västerbottningen

Hon skapade sitt eget paradis

Vid en krök på vägen ligger de röda husen inbäddat i lummig grönska. Stället som en gång varit ett krontorp från 1780 har genom Helena Holmgrens stora trädgårdsintresse förvandlats till en prunkande oas.

Yttertavle · Published aug 4, 2019 at 11:15

Solen letar sig ner genom bladverket till trädgårdsbordet där Helena Holmgren sitter i skuggan tillsammans med Fredrik. Nedanför mellan träden brer rabatterna ut sig kantade med stenar eller stockar.

– När vi flyttade in 1995 var tomten riktig risig och igenvuxen och det fanns ju absolut ingen trädgård, berättar Helena som hela livet varit intresserad av allt som växer.

– Jag började inte på något blygsamt sätt utan när sly och grästorvor var borthackade tog jag hit bonden i byn som fick plöja upp tomten.

Bitvis går det inte att få ner spaden i marken och lösningen har fått bli upphöjda bäddar.

Mängder med överdådiga pioner trängs med bergvallmo och liljor och inunder rosenbuskar och utmed rabatterna växer funkior, näva och ormbunkar.

– Trädgården är gjord helt och hållet för min egen skull, den är inte designad eller dyr men det finns många växter och saker i trädgården som är förknippade med vänner och saker vi gjort tillsammans, så trädgården är enormt viktig för mig, säger Helena och lägger ner några blommor i en vattenbalja.

Mellan de två växthusen reser sig det ståtlig manchuriska valnötsträdet med flikiga blad.

– Ibland är somrarna svala och då sitter vi och fikar i växthuset när vi får främmande, berättar Helena som redan som barn drömde om ett eget växthus.

Köksträdgården ligger i inramade bäddar av trä som Fredrik byggt.

– Det här är det bästa vi gjort, konstaterar Helena som berättar att hon tidigare fick tillbringa alltför mycket tid med att rensa ogräs i gångarna.

Längst ner i trädgården växer olika sorters bär, rosor, kryddväxter och gamla läkeväxter.

Den lummiga trädgården har växt fram under många år och är i ständig förändring.

– Jag är alltid ute i trädgården för även om man har ont så är det bättre att vara ute och jag ser det som en ynnest att få leva i den här trädgården, säger Helena som också berättar att Tascha Tudor är hennes idol.

– Jag har en yttre trädgård, den som andra ser, och en inre som jag alltid bär med mig.

– Så fort jag är hemma så går jag runt och fiffar i rabatterna, det är då jag trivs bäst och kan återfå livskraften, säger Helena.

Om någon frågar hur många sorters blommor det finns i den fantastiska trädgården som i dag är 5 580 kvadrat, så blir svaret inte tillräckligt många. Råkar någon komma förbi och fråga efter Helena så säger Fredrik "Följ slangen".

Helena och Fredrik Holmgren

  • Bor med hunden Liv och katten Eskil.
  • Huset ligger i Yttertavle dit de flyttade 1995.
  • Paret har hus, uthus och verkstad.
  • I trädgården finns upphöjda rabatter, stenpartier, slingrande gångar, små gröna rum, tusentals perenner och buskar, två växthus med tomater, gurka och kryddor, köksträdgård, bärbuskar, och en grillplats.
  • Helena och Fredrik är med i Trädgårdsamatörerna och Umeå Trädgårdssällskap.

5 580

kvadrat är trädgården.

Kommuner önskar mer statsbidrag

UMEÅREGIONEN Umeåregionens kranskommuner välkomnar statliga välfärdspengar, men vill ha mer. "På sikt går det inte att fortsätta att bara spara och spara", säger Christina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm.

Fortsatt tennis i Vännäsby

Vännäsby Nu är det klart.Tennisplanen vid Olofsborg i Vännäsby blir kvar. "Det började gå rykten på byn att tennisplanen skulle läggas ned", förklarar Kent Forsgren som la ett medborgarförslag.