Onsdag 28 juli 2021

Västerbottningen

Öppen trädgård i Nordmaling

Nordmalings Trädgårdssällskap firade nyligen Trädgårdssällskapens dag med att ordna öppen trädgård hos Torbjörn och Gunn-Mari Salomonsson. Besökarna njöt av den fantastiska oasen och ställde frågor om alla intressanta växter.

Nordmaling · Published jul 7, 2019 at 06:15

Trädgårdssällskapet i Nordmaling har 140 medlemmar och ordnar en mängd evenemang och kurser samt trädgårdsvisningar för sina medlemmar. Vid entrén till huset står en flagga som Eva Vestermark just ställt upp.

– Jag är så nöjd över att vi får komma och titta på Gunn-Maris trädgård och hon har genom åren varit duktig på att locka nya medlemmar, säger Eva.

När Torbjörn och Gunn-Mari Salomonsson byggde det gula Prefabhuset 1978 på en gammal lägda, var det endast en gräsmatta runt huset. Idag 40 år senare har de skapat ett grönt paradis runt huset med stenlagda gångar, sittplatser, växthus och en väl tilltagen damm med porlande vattenfall.

– Det var 2002 som jag halkade in i Trädgårdssällskapet och valdes sen till ordförande, berättar Gunn-Mari som tycker att alla ska kunna visa sin trädgård och ge inspiration.

Som ordförande blev hon allt mer intresserad av trädgård och gick flera kurser, men har även fått inspiration från andra trädgårdar.

– Jag har mycket planer och idéer, sen tittar man ju hos andra och ser hur de har gjort och så går man hem och gör något på sitt eget vis, säger Gunn-Mari.

– Allting är ju inte gjort på en gång utan vi har ju gjort saker i omgångar, och Torbjörn har ju lagt alla stenar, berättar Gunn-Mari och visar runt på baksidan av huset.

– Jag hjälper ju till och gör så gott jag kan, här har vi stått på knä i många år, säger Torbjörn.

De slingrande stenlagda gångarna blev delvis lagda för att alla dagbarnen skulle kunna köra bil runt rabatterna och Gunn-Mari berättar att ingen har någonsin förstört något eller brutit av någon blomma i trädgården.

Gunn-Mari berättar att visst har det blivit en del misstag, men att det är det man lär sig av. Den förut planterade och vildväxande spireahäcken är utbytt mott en mer lättämjd häggmispel. Sommarblommor och känsliga växter är utbytta mot härdiga perenner. En del av växterna är fynd som hon hittat på trädgårdsresorna till Estland. Rabatterna är inramade med praktiska plåtkanter.

– Det är praktiskt med kanten för då slipper jag rensa ogräs och sen vill jag få upp rabatten på höjden för att skapa ett bättre klimat för växterna, säger Gunn-Mari.

Trädgården ligger i zon 5 men med upphöjda bäddar och en skyddande häck runt hela tomten är klimatet gynnsammare. Vinrankan som slingrar sig upp efter väggen är full med blomknoppar, päronträdet är fullt med kart och i växthuset frodas de egensådda tomaterna. I praktiska trähyllor blommar jordgubbsplantorna och ett flertal olika sittplatser bjuder på möjligheter till vila och angenäma utsiktspunkter över den vackra trädgården.

– Jag trivs väldigt bra hemma och det här har verkligen blivit vårt paradis, konstaterar Gunn-Mari.

Gunn-Maris favoriter

  • Hortensia, liljor av olika sorter, frittilaria, funkia och daggkåpa.
  • Upphöjda bäddar.
  • Bokashi kompostering.
  • Reser gärna till olika länder och trädgårdar.
  • Trivs bäst hemma i den egna trädgården.

140

medlemmar har trädgårdssällskapet.

Fler nyheter från Västerbotten

Regeringen ger klartecken för hela Norrbotniabanan

LÄNET Nu har regeringen gett Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet av den återstående sträckan Skellefteå–Luleå.
Västerbottningen rekommenderar

Ny skogsvårdare i Vindeln

Vindeln. Björn Taavo och Ove Melitshenko har startat ett nytt företag i Vindeln där de bland annat ägnar sig åt skogsröjning och har kunder från hela Sverige.
Sport