Lördag 20 april 2019

Västerbottningen

Håkan Karlsson är Astridgårdens grundare. Foto: ARKIV/VIKTOR LAGERBORG

725 000 kronor till Astridgården

Den långa konflikten mellan Astridgårdens ägare och Umeå kommun tycks ha nått ett slut efter att båda parter enats om en förlikning.
– Det är så här det ser ut efter 26 år, säger Astridgårdens grundare Håkan Karlsson.

HÖRNEFORS · Published nov 21, 2018 at 06:15

Allt startade hösten 2016 när kommunen meddelade att vården nattetid på boendet Astridgården skulle skötas av kommunal personal istället för privat. Konflikten eskalerade och förra hösten sada kommunen upp sitt avtal med Astridgården som hemtjänstutförare – även om de fortfarande är hyresvärd.

Det är just uppsägningen av avtalet som den nu aktuella förlikningen gäller.

– Vi var oeniga om hur uppsägningen gick till, vi tyckte inte att den var enligt reglerna för LOV, säger Håkan Karlsson.

Istället för rättegång blev det en förlikning mellan parterna som blev klar i måndags och det gick åtminstone delvis Håkan Karlssons väg.

– Kommunen kommer att ersätta oss med 725 000 kronor, det är den ena delen, säger han och fortsätter:

– Den andra delen är om kommunen vill nyttja fastigheten i framtiden. De har full tillgång till lägenheterna där de gamla bor men om de vill nyttja några andra ytor eller utrustning så ska vi få ersättning.

Nu är frågan överspelad för hans del men det är inte direkt slutet han hoppats på när han startade Astridgården.

– Det var inte den här sortens sorti jag hade tänkt mig efter 26 år, säger han.

Inte den här sortens sorti jag hade tänkt mig efter 26 år

Sjukfrånvaron ökar i Vännäs

Vännäs Vännäs kommun har inte lyckats uppfylla sitt mål om att sjukfrånvaron bland medarbetarna ska vara högst 5 procent. I stället ökar sjukfrånvaron.

Allvarsamt i Bjurholm

Bjurholm I måndags debatterades årsredovisningen 2018 vid Bjurholms kommunfullmäktige. "Det är hemska siffror", sammanfattar Folke Jonsson, kommunrevisor.