Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Elina Vikberg, Stefan Vikberg och Kent Vikberg hoppas att initiativet ska skydda riskgrupperna mot att smittas av coronaviruset. Foto: ARKIV/JOHN BAKKE

Äldre uppmuntras välja hemleverans

Äldre och personer inom riskgrupperna uppmanas att beställa hem mat från butikerna i stället för att handla själva. Det meddelade Umeå kommun under torsdagen. Kommunen hänvisar till det så kallade hemsändningsbidraget och säger att berörda personer ska kontakta sin matbutik för att se om hemleverans är möjligt.

Umeå · Published mar 19, 2020 at 12:35

Umeå kommun vill att personer inom riskgrupperna ska undvika att göra sina matinköp i handeln och att de i stället väljer att få maten levererad hem till dörren.

Därför erbjuder kommunen nu ekonomiskt stöd till de landsbygdsbutiker som kan tänka sig att köra ut mat.

Leveranserna ska antingen vara kostnadsfrie eller kosta maximalt 20 kronor per tillfälle för kunderna.

Stödet, som kallas för hemsändningsbidrag, har funnits sedan några år tillbaka och finns till för att säkerställa en god försörjning av matvaror i hela kommunen.

De personer som kan nyttja stödet är boende på landsbygden över 70 års ålder eller som tillhör någon av de andra riskgrupperna. Stödet gäller även för personer som bor minst 3 kilometer från närmaste matbutik.

Enligt Umeå kommun är det däremot upp till varje enskild butik om det är möjligt att få sina varor hemlevererade därifrån.

Matbutiken i Tavelsjö är en av dem som redan nu erbjuder hemleverans och de är glada över at även personer inom riskgrupperna numera inkluderas av bidraget.

– Vi hade telefonmöte med kommunen igår och då togs frågan upp. Det finns en del krav i vanliga fall om att man ska bo minst tre kilometer bort och det måste man få undan för att det inte ska bli något strul, berättar butikschefen Kent Vikberg.

Han säger att kommunen visade sig vara väldigt samarbetsvillig och att hemleveranserna till äldre och sjuka kommer kunna börja redan under nästa vecka.

– Kommunen var helt med på tåget och löste det enkelt och smidigt, säger Kent Vikberg.

Men det är flera praktiska frågor som måste lösas innan dess. Dels ska butiken ta emot personuppgifter och intresseanmälningar från alla intresserade kunderna. Sedan ska frågan om betalning lösas eftersom all kontakt med riskgrupperna ska undvikas.

Initiativet har däremot fått stor uppslutning från privatpersoner som erbjuder sig att hjälpa till med leveranserna.

– Det är fler som hört av sig för att hjälpa till än vad det är folk som har efterfrågat tjänsten, säger Kent och skrattar. Han konstaterar att det är bra att så många vill hjälpa till och att ingen ska behöva arbeta gratis.

Eftersom beslutet är relativt färskt så tilläger Kent Vikberg några brasklappar. Det är bland annat oklart exakt vilka dagar butiken kommer köra ut mat, även om de planerar att starta på torsdag nästa vecka. Det är också inte säker att alla som ringer för att få maten hemlevererad kommer kunna få hjälp. Bland annat sätter butiken en gräns på omkring 15 kilometers radie från Tavelsjö.

– Kan inte garantera att det går att köra till alla men jag kommer göra allt jag kan, säger Kent Vikberg som hoppas att många ändå hör av sig.

För att få reda på om du har möjlighet till hemleverans så kan du kontakta din närmaste matbutik.

Ortsbor gläds över vägdom

Sörnjöle En ny dom i mark- och miljödomstolen öppnar för att bilägga en långvarig strid om en vägsträcka mellan Hörnefors och Sörmjöle."Vi är ju jätteglada", säger ordförande för samfällighetsföreningen.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.