Tisdag 4 augusti 2020

Västerbottningen

Besöksmål presenteras i mobilen

Tekniken har kommit till Ume Älvdal. Med en QR-kod som läses av med en smart mobilkamera kan besökarna få spännande berättelser upplästa rakt in i mobilen eller få se en film om sevärdheter efter Ume Älvdal.

Ume Älvdal · Published jul 27, 2020 at 14:15

Stiftelsen Natur- och kulturvårdsleden i Umeälvens dalgång, mer känd under varumärket Ume Älvdal, har tagit hjälp av ny teknik för att göra det lättare för besökare att få information om platser och historiska händelser som utspelats efter älvdalen.

Den ruggiga Galgbacken i Röbäck och historien om den sista halshuggningen som man kan få uppläst av en skådespelare rakt in i en smart mobilkamera.

Eller historien om den Buddaliknande skulpturen under kassunen nedanför Baggböle herrgård.

– Det är faktiskt jag som sitter där och inte Budda, förklarar, Fredrik Wretman i mobiltelefonen som Roland Norbäck har sträckt fram mot plattan som sitter vid entrén till Buddastatyn och blir uppringd via optisk avläsning.

– Metoden med QR-koder kallas för ”Talk and tell” och är vanlig i England, säger Christer Paulsson, ordförande i Stiftelsen Ume Älvdal.

– Vi gör det här för att synliggöra och ge besöksmålen efter Ume Älvdal ett intressant innehåll för besökarna.

– Vi har medvetet valt bort appar, dels för att de är batterikrävande, men också för att vi blir allt mer misstänksamma mot att ladda ned olika program till mobilen, menar Roland Norbäck, som jobbat med projektet.

– Det här, kan man säga, handlar om fortbildning, många vet mer om Kanarieöarna än om Baggböle och det, tycker jag är synd, säger Christer Paulsson.

Barn skadade i olycka med fyrhjuling

Lillsjöberg Under söndagskvällen skadades tre flickor i en fyrhjulingsolycka i Lillsjöberg, strax söder om Tavelsjö.

Hörneforsbo fick hjälp till slut

Hörnefors Berndt Lundberg, 86 år, är besviken på Telia. "Det är helt dött i min fasta telefon sedan veckan före påsk", säger han. Efter att Västerbottningen kontakt Telia fick Berndt hjälp.