Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

Blev fast i Sverige med husbilen

Just intill vattnet nedanför värdshuset i Tavelsjö finns en liten och för många kanske okänd husvagnscamping. Eller, ja egentligen handlar det en enkel ställplats med en fantastisk utsikt. Två av säsongens premiärcampare var Paul och Ruth från England som valde att campa i Västerbotten under pandemin.

Tavelsjö · Published maj 28, 2020 at 14:16

På ställplatsen i Tavelsjö har sommarens första campinggäster börjat dyka upp. Paul Kirkup från England ursäktar sig och går in i husbilen för att göra några mackor innan dagens utflykt runt Tavelsjön. Sedan kommer han ut och snackar litegrann i det vackra vädret.

– Före det här var vi i Vilhelmina vid en annan sjö. Men det var isiga vindar där berättar engelsmannen.

Han gick i pension för tre år sedan och sedan dess har han, hustrun Ruth och hunden Jiggs rest tillsammans i sin husbil runt om i Europa.

– Den här platsen är en av de finaste vi varit på, den är helt fantastisk och folk är så vänliga, berättar han.

I husbilen finns både cyklar och en uppblåsbar kanot som de redan hunnit använda.

– Igår paddlade vi kanot tills armarna värkte, säger han med ett leende.

Paul och Ruth Kirkup har hunnit med mycket på sina resor innan de hamnade i Västerbotten. Efter de rest genom stora delar av Europa så fann de sig i Danmark när coronapandemin slog till på allvar. De ställdes då inför valet att stanna kvar eller att åka hem. De valde i stället ett tredje alternativ och åkte över till Sverige just innan gränsen stängdes.

– Vi tänkte att det är glesare på folk här och ett större land att röra sig i, Danmark är mer tätbefolkat och trångt, berättar Paul.

Hur är det att vara i Sverige under pandemien?

– Vi har ju husbilen och håller oss mycket för oss själva och sysslar med friluftsaktiviteter, så för oss råder det ingen nöd.

Tar ni er hem då?

– Det är lite oklart. Det är fem olika nationsgränser mellan oss och Storbritanien. Jag tror att om vi förklarar att vi försöker komma hem så ska det förhoppningsvis gå till slut. Men det blir ju minst fjorton dagars karantän när vi kommer hem så jag tror vi har det lika bra här, säger han och skrattar.

Paret planerar även att göra en utflykt till någon av topparna i området och småpratar lite med Margareta och Harry Vigren från Vännäsby, som är de enda andra camparna på stället.

– Det här är första natten vi är här och vi har längtat länge säger Margareta Vigren som just avslutat en god frukost alldeles vid strandkanten.

De är något av stammisar vid ställplatsen och har använt den till och från sedan den färdigställdes för fyra år sedan.

– Det är helt fantastiskt. På morgonen när man öppnar dörren är det ofta helt spegelblankt på vattnet, säger Margareta som uppskattar att kunna campa lite mer avskilt snarare än på någon knökfull campingplats.

Varför då?

– Personligen känner jag att man behöver få vila hjärnan ibland och att få vara själv med sina tankar, säger Margareta Vigren.

Fler elever på gymnasiet läser upp betygen

Umeåregionen Fler gymnasieelever väljer att läsa upp sina betyg på Dragonskolans sommarskola i år jämfört med tidigare somrar, enligt skolledningen.